Foto: Shutterstock
Dārza darbi šobrīd vairs nav tik intensīvi, tāpēc ir laiks padomāt par to, kādus stādus iegādāt, kā vēl varētu papildināt dārza ainavu, kā arī ar kādiem instrumentiem būtu vērts papildināt savu kolekciju. Šajā sakarā talkā nāk ''Houzz'', minot piecus dārza instrumentus, kurus vajadzētu iegādāties kvalitatīvus.

Dārza šķēres

Foto: Shutterstock

Viens no svarīgākajiem rīkiem, kas nepieciešams gan dārzkopības lietpretējam, gan iesācējam, ir dārza šķēres. Kas svarīgi – tām jābūt gana asām, lai nogrieztu ne vien ziedkātus, bet arī zarus, piemēram, apgriežot dzīvžogu. Šķērēm jābūt vieglām, lai plaukstas un pirksti nenogurtu, tāpat pievērs uzmanību, lai pārklājums būtu neslīdošs. Šim instrumentam vajadzētu būt aprīkotam ar speciālu atsperīti, lai atvieglotu griešanas procesu.

Rokas zāģis

Foto: Shutterstock

Nebūt nav tā, ka rokas zāģi vajag vien galdniekiem vai malkas gādātājam. Dārza darbiem vajadzētu iegādāties pavisam nelielu rokas zāģīti, ar kuru būtu ērti piekļūt un izzāģēt vecos krūmu un koku zarus, nemaz neliekot lietā lielo, elektrisko zāģi vai nebojājot asās dārza šķēres. Raugies pēc patiesi neliela rokas zāģa, lai varētu viegli piekļūt grūti aizsniedzamām vietām, un izvēlies to ar gana asu un robotu asmeni.

Lāpstiņa

Foto: Shutterstock

Neliela lāpstiņa vajadzīga, lai pārstādītu kādu augu, netraumējot sakņu kamolu, izraktu dziļāku bedri stādīšanai vai uzrušinātu augsni dziļākā slānī. Nodrošinoties ar šo dārza rīku, nudien atvieglosi sev dārza darbus, to apstiprinās ikviens, kuram īpašumā ir šis rīks. Vai tie būtu rudens vai pavasara stādīšanas darbi, lāpstiņa šo darbu atvieglos, tāpat arī palīdzēs izdabūt dziļāk ieaugušu nezāļu saknes.

Grābeklītis

Foto: Shutterstock

Lielais grābeklis gan ir katra instrumenta klāstā, bet būtu vērts nodrošināties arī ar nelielo rokas grābeklīti. Jo nereti arī puķu dobēs, kur stādi ir cieši viens pie otra, nepieciešams virsmu sagrābt no lapām, zariņiem vai izravētās zāles. Ar lielo grābekli tas ir grūti izdarāms, un pirksti arī nav tā labākā grābekļa imitācija. Nelielais grābeklītis piekļūs šaurās spraugās, ar to varēs eleganti izgrābt lapas no krūmu apakšas un aizsniegt citas piekļuvei apgrūtinātas vietas.

Meklējot rokas grābekli, raugies, lai materiāls roktura daļā būtu neslīdošs, izliekums būtu gana ērts, liekot to lietā dažādos leņķos, kā arī sari būtu stingri, bet ne pārāk cieši viens pie otra.

Lāpsta ar taisnu apakšu

Foto: Shutterstock

Dārza darbos neiztrūkstoša ir lāpsta, taču pat tad, ja viena jau ir, vērts papildināt klāstu ar tādu, kurai apakša ir taisna, nevis noapaļa. Tādā veidā izdosies izrakt lielāku un dziļāku bedri krietni ātrāk, piemēram, kad tiek stādīti krūmāji vai koki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!