Foto: LETA
"Vēlos iegādāties pīlādžu stādus - tādus, kas būtu pēc iespējas līdzīgāki savvaļas pīlādzim, nevis potēti un krustoti. Kur Vidzemē tos varētu nopirkt un cik maksā? Un kā ar dažādām zāļu tējām?" raksta Evita.

Pīlādžogas satur ļoti daudz C vitamīna. Ir šķirnes, kurās tā ir 130 - 220 mg%. Tradicionālajiem pīlādžiem populārākie ir kloni, kas atlasīti no parastā meža pīlādža (Sorbus aucuparia):

Šķirnei 'Ņevežinskaja' ogas ir oranžas, tikpat lielas kā vietējiem rūgtajiem meža pīlādžiem, nogatavojas augusta beigās, garša nedaudz skābena, mīkstums sulīgs. Kokiem vainags un augums tāds pats kā savvaļas pīlādžiem - tie ir stāvi, augsti.

'Saharnaja' - ogas oranždzeltenas ar skābeni saldu mīkstumu.

'Conzentra' - nelielas, gaiši oranžsarkanas odziņas ar biezu mizu; satur līdz 220 mg% C vitamīna.

'Rosina' - ogas sarkanas, lielas, saldskābas.

'Moravskaja Krupnoplodnaja' - mīkstums sulīgs, ar saldskābu garšu.

'Krasnaja' - ogas ir lielas, koši sarkanas, ļoti sulīgas, ar patīkamu saldskābu garšu.

'Krasnaja Krupnaja' - ogas lielas, tumši oranžsarkanas, ar plānu miziņu, mīkstums sulīgs, ar skābenu garšu.

Arī starp citām pīlādžu sugām var atrast garšīgas ogas bez rūgtuma, tādas ir, piemēram, hibrīdajam pīlādzim (Sorbus x hybrida), tautā sauktam par jūras puceni. Šie koki ir liela auguma, neslimo ar rūsām; visbiežāk sastopami Kurzemes mežos jūras tuvumā.

Kokaudzētavās tirgo stādus, kas acoti uz savvaļas pīlādžiem vai arī izaudzēti no meristēmām. Pīlādžiem vislabākais stādīšanas laiks ir rudens. Izvēlētajai vietai jābūt saulainai, jo ēnā pīlādži tikpat kā neražo.

Pūres DIS (Tukuma novadā) pašlaik ir pārdošanā 'Ņevežinskaja', 'Moravskaja Krupnoplodnaja', hibrīdā pīlādža stādi konteineros par pieciem latiem. Oktobrī būs arī kailsakņu stādi vidēji par 4 latiem.

Nacionālajā Botāniskajā dārzā (Salaspilī) septembrī tirgos divgadīgus 'Krasnaja Krupnaja', 'Ņevežinskaja' stādus podos par 3 - 5 latiem.

Z/s "Pīlādži" kokaudzētavā (Siguldas novadā) pašlaik nopērkami pīlādžu 'Krasnaja Krupnaja' stādi konteineros par 5 latiem.

Zaļenieku kokaudzētavā (Jelgavas novadā) ir pārdošanā meža pīlādža sējeņi, kā arī pīlādžu 'Ņevežinskaja', 'Krasnaja Krupnaja', 'Krasnaja' stādi, cena, sākot no sešiem latiem.

Kalsnavas kokaudzētavā (Madonas novadā) pārdod šķirņu 'Saharnaja', 'Conzentra' stādus par 8 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!