Foto: DELFI
Latvijas iedzīvotāji savus mājokļus visbiežāk vēlētos pasargāt no ugunsgrēkiem un zādzībām, kā arī kaimiņu nolaidīgas rīcības sekām, liecina "Swedbank P&C Insurance" veiktā aptauja.

Mazāk respondentus uztrauc dabas radītie riski mājokļa drošībai – 41% aptaujāto norādījuši, ka mājokli vēlētos pasargāt no zibens spēriena, savukārt 39% no vēja radītajiem zaudējumiem. Katru trešo aptaujāto uztrauc plūdu riski, bet ceturtdaļu - sniega radītie zaudējumi. Interesanti, ka vairāk kā trešdaļu aptaujāto satrauc arī savas rīcības rezultātā radītie bojājumi paša un kaimiņa mājoklim.

Pilsētniekiem biežāk nekā lauku iedzīvotājiem rūp, lai viņu mājoklis tiktu pasargāts no savas vai līdzcilvēku rīcības radītām sekām. Tāpēc viņi biežāk norādījuši, ka vēlētos apdrošināties pret neapzinīgu kaimiņu radītajiem zaudējumiem viņu mājoklim (pret šo risku mājokli labprāt apdrošinātu 72% rīdzinieku un 53% citu pilsētu iedzīvotāju pret 36% lauku iedzīvotāju) un kaitējumu, ko, iespējams, paši varētu nodarīt kaimiņu mājoklim.

Savukārt lauku iedzīvotāji izteikti biežāk norādījuši vēlmi pasargāt savu mājokli no dažādu dabas parādību radītiem zaudējumiem. Viņi gandrīz divas reizes biežāk par pilsētniekiem savu mājokli vēlētos pasargāt no zibens spēriena radītajiem zaudējumiem, kā arī biežāk izvēlētos apdrošināt mājokli pret vēja izraisītiem bojājumiem un sniega radītiem zaudējumiem.

"Cilvēku vēlme visvairāk pasargāt savu dzīvesvietu no ugunsgrēkiem ir saprotama, jo to postījumi parasti rada vislielākos zaudējumus ģimenes budžetā, nereti pat atstājot ģimeni bez lolotā mājokļa. Tāpat nav tīkama apziņa, ka kāds nelūgts viesis apmeklējis ģimenes īpašumu, kas izskaidro iedzīvotāju vēlmi pasargāt savu mājokli no zādzībām. Ērtākais un pieejamākais risinājums sirdsmiera gūšanai par savu nekustamo īpašumu ir mājokļa apdrošināšana. Tā ir iespēja pasargāt īpašumu ne tikai no dažādu dabas stihiju un ļaunprātīgas citu cilvēku, bet arī savas neuzmanīgas rīcības sekām. Turklāt svarīgi atcerēties, ka pie apdrošinātāja var vērsties arī tad, ja kaitējums ir nodarīts ne tikai mājoklim, bet arī tā apkārtnē esošajam bērnu laukumam, žogam vai pat karoga mastam," stāsta "Swedbank P&C Insurance" Latvijas filiāles vadītājs Pēters Kabūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!