Foto: Shutterstock

Pavasaris jau klauvē pie durvīm un nevajadzētu kavēt tā vēlmi ienākt arī mājoklī, tāpēc portāla TavaMāja.lv lasītājiem piedāvājam idejas, kā šo dzīvespriecīgo gadalaiku atainot arī interjerā.

Bez augiem neiztikt

Kas gan būtu pavasaris bez spriganajiem sīpolaugiem, plaukstošiem zariem un citiem dabas krāšņumiem? Ja vasarā viss apkārt ir košs un krāsains, tad pavasarī, it īpaši tā sākumā, jāizmanto krāsas, ko sniedz augi, tāpēc parūpējies par vienmēr svaigiem ziediem mājās. Tās var būt tulpes, kas saliktas vāzē kopā ar pūpoliem, iestādītas hiacintes kādā podiņā vai pavasara augu kompozīcija vienā traukā, kuras izveidē pamācību vari iegūt šeit.
Foto: Shutterstock

Lai arī pavasara puķes var iegādāties teju katrā lielveikalā, vērts piemeklēt specializētu vietu, lai augi pēc iespējas ilgāk glabātos un pēc dažām dienām jau nenovītu. Šajā sakarā iesakām doties uz Bulduru dārzkopības vidusskolu, kur prasmīgām rokām aprūpētie augi, ievērojami ilgāk priecē ar pavasara smaržu un daili. Vairāk par šo vietu lasi šeit.

Agrajā pavasarī mājās viennozīmīgi skaisti izskatīsies mimozas, kas ar saulaini dzeltenajām lapiņām gluži vai liek atvērt plašāk acis. Vairāk par šo saulaino augu uzzini šeit.

Ja gatavojies plaucēt zarus, tad padomus, kā to labāk darīt, iepazīsti šeit.

Foto: Shutterstock

Garšaugu stūrītis

Pavasarī mūsu organisms sauktin sauc pēc svaigiem vitamīniem, un šajā ziņā nav nekā labāka par pašu audzētiem zaļumiem, tāpēc atvēli virtuvē kādu plauktiņu vai palodzi, kur izkārtot diedzēšanas traukus ar sparīgajiem zaļumiem. Dīgstu audzēšanas pamācību var atrast šeit, savukārt par dažādu garšaugu audzēšanu vairāk lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Pavasarīgas kompozīcijas

Pavisam drīz būs Lieldienas, kad mājokli ieskaus svētku noskaņas dekori, taču arī pārējo laiku vērts pieskaņot mājokli sezonai. Eleganti izskatīsies un dzīvespriecīgi mājas sagaidīs, ja pie durvīm piekārsi kādu pavasarīgu vainagu, piemēram, no pūpoliem vai arī mimozas zariem. Pamācību, kā izveidot pavasarīgu vainagu durvju noformēšanai, smelies šeit. Tikpat labi, vainagu durvīm var darināt arī no lavandu zariņiem.

Ja nav luste veidot kompozīcijas, tad uz ēdamgalda uzklāj košāku galdautu, virtuvē salvešu turētājā ieliec pavasarīgu rakstu salvetes, istabas stūros saliec stikla burkas ar apsietām lentītēm un izkārto tur zarus, kas visai drīz sāks plaukt, savukārt ārpus uz palodzēm jau var stādīt atraitnītes, kas itin labi pacietīs arī mīnus piecu grādu pēc Celsija atzīmi.

Foto: Shutterstock

Pavasara sajūtu mājās var ienest arī ar jaunu gultas klājumu. Ierasti silto gultas veļu nomaini uz kaut ko vieglāku un gaisīgāku, krāsās košāku un ne tik ziemīgu, lai rīta cēlieni būtu vēl saulaināki. Vērts padomāt arī par aksesuāru nomaiņu pavasara gaidās – tie var būt dekoratīvie spilveni dīvānā, vannasistabā koši dvieļi, virtuvē jaunas krūzītes, bet viesistabā pavasarīgos toņos izliktas sveces.

Pavasara smarža

Lielu lomu mājīguma sajūtā un arī pavasara ieviešanā spēlē aromāts, un šajā ziņā bez iepriekš minētajiem augiem, katrs pats var izveidot iecienītu aromātu, ar ko piepildīt telpu. Tas var būt dabīgs, pašu gatavots gaisa atsvaidzinātājs, tie var būt vīraki, aromātiskas sveces, ēteriskās eļļas vai kaltēti ziedi, kas piesūcināti ar aromātu. Mājas iesmaržināšanas padomus smelies šajā rakstā.

Radot apkārt vidi pavasarīgāku, arī mēs paši jutīsimies krietni priecīgāki, tāpēc radi tieši tādu vidi, kādā vēlies uzturēties, un baudi dabas atmošanos arī iekštelpās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!