Foto: Shutterstock
Zāle aug griezdamies un pļaušanas darbi veicami ik nedēļu, tādēļ laba un uzticama zāles pļāvēja iegāde ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem, ja vēlies, lai šis rutīnas darbs būtu pēc iespējas ērtāks un ātrāks. Kādu pļāvēju izvēlēties un kādiem parametriem maz pievērst uzmanību, to iegādājoties?

Klasiskajam zāles pļāvējam ir trīs veidi, un biežāk noteikti dzirdēts par elektrisko un benzīna pļāvēju, taču pēdējos gados dārza tehnikas segmentā sevi nopietni pieteikuši pļāvēji ar akumulatoru, jo to priekšrocības ir abu pārējo trūkumi – tam nav vada, kas ierobežo brīvību pārvietoties, un nav jādomā par benzīna sagādi un eļļas maiņu. Bet kā galu galā zināt, kādu pļāvēju izvēlēties? Tev jāatbild uz diviem svarīgākajiem jautājumiem – cik liela ir pļaujamā teritorija un cik bieži esi gatavs veikt šo darbu?

Jo lielāka platība, jo platāks pļāvējs nepieciešams. Māris Linde, "Prof.lv" Iepirkumu nodaļas vadītājs iesaka lielu teritoriju īpašniekiem raudzīties uz pļāvējiem, kas ir 44 centimetru platumā un platāki. Ir arī šaurāki pļāvēji (piemēram, 33 centimetri), bet tie piemēroti īpaši mazām platībām vai teritorijām, kurās ir daudz apstādījumu un krūmu, tādēļ nepieciešama laba manevrētspēja un ērta iekļūšana šaurās vietās.

Otrs svarīgākais parametrs ir motora jauda, un to katram pļāvējam mēra citādi. Speciālists stāsta, ka benzīna pļāvējiem jāskatās uz cilindra tilpuma rādītāju, ko mēra kubikcentimetros. Ja jāpļauj 2000–2500 kvadrātmetrus liela platība, zelta vidusceļš ir 160 kubikcentimetru motors. Savukārt pļāvējs ar akumulatoru jāizvēlas, vadoties pēc akumulatora. Lielākā daļa akumulatoru ir ar 36 voltu akumulatora spriegumu (taču mēdz būt arī 18V), un to ietilpību mēra ampērstundās. Indriķis Jermaks, SIA "Manta" valdes loceklis, norāda, ka ar vienu uzlādes reizi deviņu ampērstundu baterija spēs nopļaut apmēram 700 līdz 800 kvadrātmetrus lielu teritoriju, bet ar tādu, kurai ir divas ampērstundas, – apmēram 120 kvadrātmetrus lielu.

Elektriskajiem pļāvējiem, kuri darbojas no 220 voltu tīkla, Linde iesaka pievērst uzmanību vatiem, jo no tā var secināt, cik daudz elektrības pļāvējs patērēs un ar kādu jaudu strādās. Labiem pļāvējiem šim rādītājam jābūt apmēram 1600 vati.

Vēl svarīgi parametri, kam jāvērš uzmanība, ir: pļaušanas pozīciju skaitam, pļāvējam ir vai nav pašgājēja funkcija, vai tas aprīkots ar savācējkasti un cik ergonomisks un ērts lietošanai tas ir. Vairāk par to lasi "Delfi Plus" rakstā "Svarīgākās lietas, kas jāņem vērā, izvēloties zāles pļāvēju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!