Foto: Shutterstock
Gluži tāpat kā iekštelpas mēs izrotājam ar Ziemassvētku eglīti, lai tumšajos vakaros ienestu gaismu un siltumu, arī pagalms ir pelnījis svētku noskaņu, un to var panākt ar gaismu virtenēm, dažādiem dekoriem un sveču gaismu izkārtošanu.

Jo vairāk gaismas, jo labāk

Ne velti ārzemēs vairums privātmāju kaimiņi savā starpā sacenšas par to, kuram būs vairāk izkārtas gaismiņu virtenes. Tās izskatās grezni īpaši ziemas sezonā, no tām var izveidot dažādu formu rotājumus, tās piestāv katrai mājai, un tās ir plaši pieejamas dažādos veidos, tāpēc arī šis rotājums ierindojas kā visvairāk un visbiežāk izmantotais pagalma rotāšanā. Virteņu izmantošanai izmantošanas iespējas ir vairāk, kā mūsu idejas – tās var iekarināt kokos, mājas fasādē, piestiprināt pie sētas, vai vienkārši iekārt pagalma eglē. Veikalu piedāvājums ir dažāds ar diožu virtenēm, kas uzreiz izveidotas dažādās formās – kā zvaigznes, egles, eņģeļi un citi svētku dekori, kuru apgaismojuma krāsa var mainīties, tāpat kā mirguļošanas intensitāte.

Svētku laikā viens no skaistākajiem pagalma izgaismošanas veidiem ir arī lukturi, eļļas lampas, lāpas un dažādi svečturi. Tos var iekarināt koku zaros, iespraust sniega gubās vai citās vēja netraucētās vietās. Praktiskākie iekaramie gaismekļi ir ar jumtiņu, kas atgādinās klasiskus vējlukturus, un to piedāvājums veikalos arī nav skops, tāpēc jebkura izvēle būs skaista un atbilstoša gan svētkiem, gan ikdienai. Lukturos, kur parasti tiek liktas sveces, pārmaiņas pēc var ievietot arī gaismu virtenes, tad lukturis būs daudzkārt spožāks un izskatīsies daudz neparastāk, turklāt, nebūs ik pa laikam jāpārbauda, vai sveces liesma nav nopūsta. Ja vējš ir pavisam niecīgs, var izveidot kokos iekārtas burciņas ar svecēm, tās izdaiļots jebkuru pagalmu un piešķirs mājīguma sajūtu pat tad, ja ārā ir stindzinošs sals.

Starp citu, sveču un citu gaismas ķermeņu ieviešana pagalmā sakņojas jau tālā pagātnē, kad ar ugunskuriem un sveču gaismu centās izgaiņāt tumsas, aukstuma un ļaunuma garus. Ar gaismas palīdzību cilvēki centās tuvināt labo garu uzvaru un gaismas atgriešanos, ko līdzīgi var paveikt arī ar gaismas lukturīšu, virteņu un pat salūta izmantošanu.

Vainags pie ārdurvīm

Izrādās vainaga izkāršana pie ārdurvīm nav tikai viens no dekorēšanas veidiem, bet arī pavisam simboliska nozīme – tas sargā mājiniekus un dāvā svētību ciemiņiem. Durvju vainaga izveidē var ļauties tikpat lielam radošam procesam kā Adventes vainaga izveidē, jo nav nekādu ierobežojumu, kas drīkst, un kas nedrīkst būt iekārts durvīs, turklāt, durvju vainagu ir pat vieglāk izveidot, jo šeit nav nepieciešams piestiprināt sveces. Klasisks skuju koku vainags, no zariem veidots, kas papildināts ar svētku bumbiņām, no čiekuriem salīmēts, sūnām vai maziem kociņiem un ogu krūmu zariem veidots – ikviena izvēle būs skaista, jo ārdurvis ir pelnījušas kādu skaistu rotājumu.

Skuju koku dekori

Skuju koku spilgto zaļumu un košumu var izmantot ne tikai vainagu veidošanā, ko iekārt pie ārdurvīm, bet arī citu dekoru izveidei, piemēram, virtenei, kas tiek nolika gar lieveņa malām, vai aptīta ap kāpņu margām. Ja papildināsi skuju koku zarus ar eglīšu mantiņām, gaismiņu virtenēm un citiem dekoriem, pagalma izrotāšana sekmēsies vairāk, kā veiksmīgi. Ja esi minimālu dekoru izveides piekritējs un nevēlies visu pagalmu rotāt, pietiks ar skuju koku virteni ap ārdurvju rāmi, jo durvis vienmēr ir galvenais akcents uz pagalmu, un izrotāts lievenis būs svētku rosinošs skats katram garāmgājējam.

Egle pagalmā

Ja pagalmu rotā egle, to nevar atstāt neizrotātu, pietiek kaut ar pāris spožām bumbām vai iekarināmiem rotājumiem, lai svētku noskaņa tiktu piešķirta arī pagalma lepnajai eglei. Bērni pavisam noteikti priecāsies par egles rotāšanu pagalmā, jo tas būs kaut kas neparastāks, un kāpēc gan neizmantot šādu iespēju?

Svētki logos

Logu dekorācijas patiesībā tiek veidotas, lai būtu redzamas no ārpuses, nevis iekšpuses, jo telpā parasti svētku rotu netrūkst, bet, lai būtu svinīgāks skats arī ārpus mājas, vari iekārt vai ielikt logos kādus dekorus. Visbiežāk sastopamais dekors ir sveču gaismiņu statīvs, kas paredzēts tieši logu dekorēšanai, taču nu parādījušies arī dažādi interesanti logos iekarināmi un piestiprināmi dekori no gaismu virtenēm, kas izstaro svētku gaismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!