Foto: morgueFile
Par dzīvokļa iegādi sekundārajā tirgū pircēji netieši pieņem lēmumu, jau apskatot sludinājumu. Pats īpašums klātienē tiek apskatīts tikai vienu reizi, ja objektam ir atrašanās vietai un kvalitātei atbilstoša pārdošanas cena — vidēji 600 eiro kvadrātmetrā. Savukārt, domājot par dzīvokļa iegādi jaunajos projektos, pircēji klātienē apskata vismaz 5 līdz 10 projektus un pievērš uzmanību vissīkākajām detaļām, liecina "Kivi Real Estate" pieredze.

Pirms objekta apskates klātienē pircēji vēlas noskaidrot svarīgākos jautājums. Īpaši interesējas par komunāliem maksājumiem, apsaimniekotāju, apsaimniekošanas maksu un uzturēšanās izdevumiem, apkures veidu un skaitītājiem, vai zeme ir īpašumā un kāda ir nomas maksa, ja zeme pieder trešai personai.

"Pērkot dzīvokli, pircējam būtiskākie ir dzīvokļa ikmēneša izdevumi, jo šie pakalpojumi visu laiku pieaug un būtiskākais ir ēku energoefektivitāte. Emocionālie faktori ir otršķirīgi," uzsver "Kivi Real Estate" dzīvojamā segmenta vadītājs Kristaps Jankovskis.

Ierodoties apskatīt dzīvokļus jaunajā projektā, pircēji parasti uzdod jautājumus par tehnisko stāvokli, novietojumu pret debespusēm, pārplānošanas iespējām un arī kaimiņiem. Ja dzīvokli meklē ģimene, svarīgs ir arī bērnu rotaļu laukumu un izglītības iestāžu tuvums. "Kivi Real Estate" konsultanti ir novērojuši, ka daudzi potenciālie pircēji sagaida no jaunā projekta augstāka līmeņa piedāvājumu. Respektīvi, vēlas, lai dzīvoklim būtu noliktavas telpas un autostāvvieta, lai gan ne vienmēr saprot, ka tas atspoguļosies arī cenā. Ārpus Rīgas centra vidējā cena dzīvoklim jaunajos projektos ir 1 000 – 1 200 EUR/m2

"Tā kā vairāk nekā trīs ceturtdaļas pircēju iegādei izmanto kredītiestāžu finansējumu, būtiski ir arī banku piedāvājumu nosacījumi. Zemāka pašu līdzdalība pirkuma finansējumā palīdz iegādes lēmumu pieņemt ātrāk. Turklāt atsevišķi jaunie projekti, kur bankas nodrošina paaugstinātu finansējuma apjomu 95 vai pat 100% apmērā, piesaista papildu pircējus, kas vēl nav sakrājuši pietiekamu pašfinansējuma daļu īpašuma iegādei," skaidro Kristaps Jankovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!