Foto: Shutterstock

Pēdējo gadu laikā pieaugusi klientu interese par mājokļu un vasaras māju iegādi, tostarp par īpašumiem, kam nepieciešams remonts, atklāj "Luminor" bankas dati. Lai gan tie tirgū parasti pieejami par zemāku cenu, ir vairāki priekšnoteikumi, kas jāņem vērā, lai beigās nesanāktu par mājokli pārmaksāt. "Luminor" bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais sniedz padomus, kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties īpašumu, lai ilgtermiņā nesanāktu par to pārmaksāt.

Kā norāda eksperts, īpašumi, kam nepieciešams remonts, visbiežāk tirgū pieejami par zemāku cenu, taču pirms šāda īpašuma iegādes ieteicams piesaistīt profesionāļus, kas novērtēs mājas vai dzīvokļa tehnisko stāvokli, piemēram, izmantotos materiālus, konstrukciju nepilnības, konstatēto bojājumu rašanās iespējamos cēloņus un to ietekmi uz būves kopējo kalpošanas laiku, kā arī sagaidāmos ēkas ekspluatācijas izdevumus. Ar speciālista palīdzību ir iespējams laicīgi aprēķināt iespējamos remonta apjomus un izmaksas, lai kaut aptuveni varētu noteikt īpašuma kopējās izmaksas un vēlāk procesa laikā nerastos vilšanās un neparedzēti papildu izdevumi. Pirms īpašuma iegādes ir svarīgi konsultēties arī ar banku, lai saprastu, kādas ir finansējuma iespējas konkrētajā situācijā.

Kāda būs īpašuma vērtība nākotnē?

Lai īpašumam nākotnē augtu vērtība, ir svarīga ne tikai tā tehniskā un estētiskā kvalitāte pēc remonta, bet arī atrašanās vieta, infrastruktūra un citi aspekti, ko pircējs pats nevar ietekmēt, tādēļ ir svarīgi apzināties, ka vienīgā patiesi ilglaicīgā īpašuma sastāvdaļa ir apbūves zemes gabals un tā atrašanās vieta. Tāpēc pirms mājokļa iegādes rūpīgi jāizvērtē īpašuma atrašanās vieta un apkārtne, piemēram, vai tam ir ērta piekļūšana un tuvumā ir pieejams sabiedriskais transports, skola, bērnudārzs, kā arī jāveic izpēte, lai saprastu, vai īpašumi konkrētajā apkaimē ir pieprasīti un kādi ir apkārtnes attīstības plāni, kas varētu ietekmēt īpašuma vērtību nākotnē. Kā norāda "Luminor" eksperts, šos aspektus izvērtēs arī banka, izvērtējot nodrošinājumu. Klientam jānovērtē, vai mājokļa iegādes cena un remonta izmaksas nepārsniedz līdzvērtīga jau izremontēta īpašuma cenu. Gadījumos, ja nav plāna īpašumu pārdot, šis apstāklis var nebūt nozīmīgs, bet būtiski apzināties kopējo situāciju un izmaksas.

Kādas būs faktiskās remonta izmaksas?

Izvēloties īpašumu, klients var vizuāli novērtēt tā tehnisko stāvokli, tomēr, ja vien viņš nav jomas eksperts, būs grūti noteikt, cik nopietni remontdarbi veicami un kādus finansiālus ieguldījumus tas prasīs. Lai izvairītos no negaidītiem pārsteigumiem nākotnē, vēlams jau sākotnēji piesaistīt būvspeciālistu kas novērtēs, kādā stāvoklī ir ēkas būvkonstrukcija, kāda ir tās siltumizolācija, jo energoefektivitātes uzlabošana ir ārkārtīgi būtiska pašreizējos apstākļos un tāda būs arī turpmāk, vai nav jāmaina tādas komunikācijas kā elektrosistēma, kanalizācija, ūdensvads un apkures sistēma. Tāpat speciālists varēs palīdzēt noteikt aptuvenās remonta izmaksas. Vissvarīgāk ir novērtēt ēkas galvenās nesošās konstrukcijas – pamatus, sienas, pārsegumu, jumtu,– jo to remontam vai pārbūvei parasti nepieciešami vislielākie ieguldījumi. Ieteicams arī paredzēt līdzekļus neplānotiem papildu darbiem, jo remonta laikā gandrīz vienmēr atklājas, ka nepieciešami vēl kādi papildu izdevumi.

Kur iegūt finansējumu īpašuma iegādei un remontam?

Katru nekustamā īpašuma kredīta pieprasījumu banka vērtē individuāli, ņemot vērā arī īpašuma tehnisko stāvokli. Ja tas ir labā tehniskā stāvoklī un nepieciešams tikai kosmētiskais remonts, banka īpašuma iegādei piešķir finansējumu standarta kārtībā, balstoties uz īpašuma tirgus vērtību. Taču gadījumos, ja klients vēlas iegādāties īpašumu, kam nepieciešami nopietnāki remontdarbi, banka vēlēsies pārliecināties, par kādiem līdzekļiem īpašumu plānots atjaunot – vai pircējam ir savi iekrājumi šim mērķim vai nepieciešams aizdevums no bankas. Vērienīgāku remontdarbu veikšanai, piemēram, jumta vai logu nomaiņai, siltināšanai, nepieciešams bankai iesniegt remontdarbu tāmi. Nauda remontdarbiem tiek izsniegta pa daļām pēc klienta savas daļas ieguldījuma. Lai būtu pārliecība, ka remontdarbi tiks pabeigti, finansējuma izlietojums tiek uzraudzīts.

Eksperts norāda, ka, piešķirot kredītu remontējama īpašuma iegādei, banka rūpīgi izvērtē klienta vēlmi un iespējas īpašumu savest kārtībā, jo jārēķinās, ka remonts prasa daudz enerģijas un līdzekļu. Taču rezultātā šāda māja vai dzīvoklis kļūs ne vien par īpašnieka prieku un lepnumu, bet arī par vērtīgu ieguldījumu nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!