Nākamnedēļ, no 10.līdz 13.jūlijam, Rīgas puķu balles 2014 ietvaros LU Botāniskajā dārzā varēs aplūkot plašu un daudzveidīgu bonsai kociņu ekspozīciju, ko veidojuši meistari no Lietuvas, Polijas un Latvijas, Māja&Dārzs uzzināja Japānas vēstniecībā.

Koku audzēšana īpašos traukos ir ļoti sena tradīcija, kas Japānā ienāca no Ķīnas vairāk nekā tūkstoš gadu atpakaļ. Japānā šī māksla tika pilnveidota un ieguva savu pašreizējo nosaukumu - bonsai. Mūsdienu rietumu pasaulē bonsai audzēšana ir mākslas veids un hobijs, kas palīdz izprast dabu un būt līdzdalīgam tās norisēs. Bonsai augu izskats ir precīzi tāds pats kā dabā augošajiem kokiem. Ziedi un augļi ir tikpat lieli kā savvaļas kokiem, atšķiras vienīgi stumbri, zari un lapas, kuri ir miniatūri. Tomēr bonsai nav tikai dekors vien. Tos apzināti un mērķtiecīgi veido dažādās formās, un katrai no tām ir simboliska nozīme. Bonsai veidošanai der tikai veselīgi augi ar labi attīstītu sakņu sistēmu un skaidrām zaru līnijām. Koka vainaga veidošanas galvenie paņēmieni ir apgriešana un izkniebšana, tā panākot vēlamo rezultātu. Pacietība, zināšanas, iztēle, miers un bezgala rūpīgs darbs daudzu gadu garumā ir pamatnoteikumi, lai nodarbotos ar bonsai.

Bonsai kociņu meistari rīgas puķu balles laikā būs sastopami izstādē un atbildēs uz apmeklētāju jautājumiem. Bonsai izstādē pirmo reizi viesosies un ar bonsai kociņu veidošanas paraugdemonstrāciju uzstāsies pazīstamais jaunās paaudzes japāņu bonsai meistars Masaši Hirao (Masashi Hirao). Apmeklētājiem izstādes laikā būs iespēja vērot arī Polijas un Lietuvas meistaru demonstrācijas.

Rīgas Puķu balle ir dārza svētki, kas kopā pulcē dārzniekus un selekcionārus, dārzu ierīkotājus un ainavu arhitektus no Latvijas un citām valstīm. Jau vēstīts, ka pasākums notiks no 10. līdz 13. jūlijam LU Botāniskajā dārzā Kandavas ielā 2, Rīgā.

Bonsai demonstrāciju norises laiki:

Mareks Gajda (Polija)
10. jūlijs 14:00
13. jūlijs 13:00

Ķestutis Ptakauskas (Lietuva)
11. jūlijs 14:00

Masaši Hirao (Japāna), Ķestutis Ptakauskas
12. jūlijs 11:00

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!