Foto: Publicitātes foto
Aizvadītajā nedēļā Rundāles pils franču dārza ieejas vārti piedzīvojuši acīmredzamas pārvērtības – skulptūru virsmas tika attīrītas no ievērojamā mikrobioloģiskā un ārējā vides piesārņojuma, izmantojot īpaši piemeklētas iekārtas un specializētus tīrīšanas līdzekļus.

Tika attīrītas pamanāmās vārtu skulptūras – vāzes. Rundāles pils franču dārza rietumu puses ieejas vārtu restaurācijā svarīga nozīme bija Frīdriha Krauzes litogrāfijai, kas tapusi 19. gadsimta 20. gados un rāda margu un vērtņu augšdaļas konfigurāciju. Litogrāfijā redzams, ka uz vārtu stabiem atradušās nelielas, zemas vāzes. Tā kā litogrāfijā redzamās vāzes līdzinājās pils centrālo vārtu apaļajām vāzēm, tās tika izvēlētas par paraugu vāžu kopēšanai un izgatavošanai. Vāžu kopijas izgatavoja restaurators Gunārs Grīnfelds. Uz vārtu stabiem tās tika uzstādītas 2010. gadā.

Pieminekļu tīrīšana ir sociālās atbildības projekts, ko uzņēmums "Kärcher SIA" ik gadu realizē par saviem līdzekļiem, tīrāmos objektus rūpīgi izvēloties pēc ekspertu ieteikuma, tādējādi sniedzot savu ieguldījumu kultūras mantojuma saglabāšanā. Rundāles pils franču dārza ieejas vārtu skulptūru tīrīšanas darbos ieguldīti vairāk nekā 2000 eiro, taču kopā līdz šim uzņēmums pieminekļu tīrīšanas projektos Latvijā investējis jau vairāk nekā 12 000 eiro.

"Nav noslēpums, ka ārējās vides ietekme uz kultūras pieminekļiem pieaugošā vispārējā piesārņojuma dēļ kļūst aizvien agresīvāka. Arī uz šīm vāzēm bija vērojams mikrobioloģiskais un atmosfēriskais piesārņojums. Lai agresīvās sporas neizplatītos tālāk, tās drīkstēja tīrīt tikai ar mitro metodi. Uzņēmums tīrīšanas darbos pierādīja savu profesionalitāti un zināšanas, izvēloties individuāli atbilstošu tīrīšanas risinājumu un ievērojot visas aizsardzības vadlīnijas. Tagad franču dārza ieejas vārti ir uzposti un gaida apmeklētājus, kuri šeit var apskatīt krāšņi ziedošās partera dobes un vēlās rožu šķirnes" norāda Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse.

Lai izvēlētos atbilstošākos risinājumus, tiek ņemts vērā tīrāmā vides objekta vai pieminekļa materiāls un atrašanās vieta. Tīrīšanas biežumu un specifiku nosaka arī tādi faktori kā atmosfēras piesārņojuma līmenis, nokrišņu daudzums, kā arī pieminekļa uzbūve un dizains.

Lai nodrošinātu vissaudzīgāko metodi vārtu skulptūru attīrīšanā, bet tajā pašā laikā sasniegtu maksimālu rezultātu, tīrīšanas darbiem tika izmantota speciāli izvēlēta tehnika: jaudīgs karstā ūdens augstspiediena tīrītājs ar spēcīgu četrtaktu dīzeļa dzinēju, augstspiediena tīrīšanas iekārta, kas darbojas arī bez pieslēguma elektrotīklam. Izmantojot profesionālu tvaika tīrītāju tika atsvaidzināts sanitārais mezgls, bet ar augstspiediena ūdens un smilšu strūklas ierīci tika noņemts rūsas slānis no izrakumos atrastiem metāla priekšmetiem.

"Mūsu komanda ir gandarīta, ka arī šogad esam snieguši savu artavu tīrīšanas darbos tik kultūrvēsturiski nozīmīgā vietā kā Rundāles pils. Šajā procesā izaicinošākais bija vāžu atrašanās vieta, kas padarīja grūtāk pieejamas smalkās detaļas un no mums prasīja īpašu rūpību un uzmanību. Darbu atviegloja uzņēmuma "Ātrais torņu serviss" nodrošinātie mobilie pacēlāji. Izmantojām dažādas tīrīšanas iekārtas, lai no piesārņojuma attīrītu pat vissmalkākos elementus," stāsta "Kärcher SIA" valdes priekšsēdētājs Andrejs Masulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!