Foto: Shutterstock

Pelni dārzkopībā ir īsts "zelts" – gluži tāpat kā komposts, bet ir tikai jāzina, kur tos izmantot. "Tavs Dārzs" ir sarūpējis pelnu pielietošanas špikeri dārzā, kas būs lielisks palīgs dārza darbos.

Apkures sezona rit pilnā sparā, kas nozīmē to, ka arī pelnu ziemas aukstajos mēnešos būs gana daudz. Pelnus var izmantot ne tikai dārzkopībā, bet arī mājas darbos, piemēram, "Tavs Dārzs" no savas pieredzes iesaka tos izbārstīt uz slidenajām taciņām, kas būs lieliska alternatīva sāls graudiņiem vai smiltīm."Tava Māja" arī reiz pārbaudīja, ka pelni lieliski noder, lai notīrītu aizkvēpušu stiklu. Par to vari plašāk lasīt šajā rakstā.

Dārzā pelnus var izmantot augu palutināšanai, bet ir jāzina pareizās devas, jo, kas par daudz, tas par skādi! Starp citu – pelnus var izmantot ne tikai rožu krūmiem, bet arī zemenēm, kartupeļiem vai pat tūjām. Šeit vari izlasīt iemeslus, kāpēc vērts pelnus bērt uz tūjām.

Ja arī tev ir kāds ieteikums par pelnu izmantošanu dārzā vai mājā, tad padalies ar to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Lietderīgie kurināšanas pārpalikumi – pelni un to izmantošana dārzā

Foto: Shutterstock


Jebkuru koksni vai augu materiālu sadedzinot, iegūstam pelnus, kurus ir vērts uzkrāt un izmantot dārzkopībā. Tiesa gan, būtiski atšķirsies iegūtais pelnu apjoms un tā lietderība.

Sadedzinot griķu salmus, kilograms pelnu saturēs 36 procentus kālija. Taču pat vasarā lielā daudzumā iegūt augu pelnus ir neiespējami. Tādēļ dārzkopībā parasti izmanto vērtīgo lapu koku pelnus, kuri vidēji satur 2–7,3 procentus fosfora un 6,9–13,3 procentus kālija.

Lasīt vairāk

Kurināšanas pārpalikumi rozēm: kā mēslot ar pelniem

Foto: Shutterstock


Plīts pelnus kaisu uz ogulājiem pret miltrasu un kā mēslojumu ķiršiem. Bet vai tie der arī rozēm? Rudenī uz lapām bija brūni plankumi. Vai var kaisīt uz šīm lapām? Jautā Gunārs Aizkrauklē.
Malkas pelnus uz rožu krūmiem rudenī var kaisīt droši, teic rožkope Daila Trubiņa. Pelni ir labs organiskais mēslojums, kas satur rozēm tik vajadzīgo kāliju, kas veicina imunitāti, labāku rožu dzinumu nobriešanu. Līdz ar to augs ir izturīgāks pret slimībām. Pelni ierobežo arī dažādu sēņu ierosinātu slimību attīstību. Nelieliem krūmiem pietiks ar trim saujām pelnu. Lieliem, veciem krūmiem pelnus var kaisīt bagātīgāk. Taču nepārspīlējot – lai redz cauri zemi. Pa saujai der uzkaisīt arī uz dzinumiem un lapām.

Lasīt vairāk

Granulu un kūdras brikešu pelni: vai tos var izmantot dārzkopībā

Foto: Shutterstock


Ziemas laikā pelni var būt noderīgi ne tikai taciņu kaisīšanai, bet arī augu lutināšanai. Lai saviem augiem nenodarītu skādi, būtu jāzina devas un arī tas, kādus pelnus labāk lietot kaisīšanai. "Tavs Dārzs" ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākā dārzkopības eksperta Māra Narvila palīdzību skaidro, vai dārzkopībā var izmantot granulu un kūdras brikešu pelnus.

Speciālists norāda, ka granulu pelnus var izmantot dārzkopībā, jo tie īpaši neatšķiras no koksnes pelniem. Vien sastāvs ir atkarīgs no tā, kādas granulas izvēlētas – skujukoku vai lapu koku. Vēl atšķirība ir tāda, ka granulas sadeg augstākā temperatūrā, tāpēc arī pelnu daudzums ir krietni mazāks.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!