Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī uzziedējis Amerikas tulpjukoks (Liriodendron tulipifera), kura ziedēšanu varēs vērot vēl divas, trīs nedēļas, jo tā ziedi atveras pakāpeniski.

Šogad Salaspilī augošajam tulpju kokam aprit 33. gads, pirmo reizi tas uzziedēja 2004. gadā, kopš tā laika tas zied ik pavasari. Tulpjukoka sēklas NBD Salaspilī saņēma 1980. gadā no ASV.

Nosaukumu koks ieguvis no īpatnējo ziedu formas, kas līdzinās tulpēm. Dekoratīvas ir arī tulpjukoka lapas, kas atgādina liru – no tām cēlies ģints zinātniskais nosaukums Liriodendron – liras koks. Tulpjukoki ir viena no senākajām ziedaugu ģintīm, no kurām mūsdienās zināmas vien divas sugas – Amerikas un Ķīnas tulpjukoks. Ziemeļamerikā šie koki var sasniegt 50 metru augstumu. To koksni izmanto laivu un mūzikas instrumentu ražošanai.

Atgādinām, ka šodien, 15. jūnijā, Nacionālajā botāniskajā dārzā notiks vasaras stādu gadatirgus pirmsjāņu noskaņās, kurā piedalīsies stādaudzētāji, zemnieki un amatnieki, muzicēs folkloras kopu dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!