Foto: LETA

Ziemas laikā allaž lielā uzmanības centrā nonāk sāls kaisīšana uz ielām un ietvēm, kas rada lielu satraukumu par to, ka šāds prestlīdes maisījums nav vēlams. Kas būtu piemērotākais maisījums taciņu, pagalmu vai ielu kaisīšanai, portāls "Tava Māja" vaicāja apsaimniekošanas grupas ''Civinity'' speciālistiem.

Kā skaidro speciālisti, pirmkārt, taciņas vai ielas ir jānotīra, bet tikai pēc tam jākaisa ar pretslīdes maisījumu. Otrkārt, jāizvērtē arī pats ietves vai iekšpagalmu segums, proti, tas ir bruģēts, asfaltēts vai cita veida segums. Treškārt, izvērtējot segumu un tā prasības, jāizvēlas atbilstoša tīrīšanas tehnika un arī maisījums pretslīdei.

Speciālistu ieteikumi ziemas laikā:

  • Asfalta segums ir jāattīra no sniega un jānokaisa ar pretslīdes materiālu – smilti, sāli vai smilts/sāls maisījumu. Speciālisti iesaka pārdomāti lietot sāls daudzumu maisījumā, kā arī nepārspīlēt ar to. Sāls kaitē ne tikai apaviem un telpu grīdām, kur tas tiek ienests iekšā ar āra apaviem, bet arī ēku pamatiem, metāla konstrukcijām un visvairāk apkārtējai videi – zālienam, kokiem utt.
  • Bruģis kā betons satur mitrumu, kas rada papildus apledojumu pie mīnus grādiem. Šādos objektos kā pretslīdes materiālu eksperti iesaka lietot smilts un sāls maisījumu, kas gan radītu saķeri ar virsmu, gan pakausētu apledojušo bruģi.
  • Sāls iedarbojas tikai, ja notiek berze (staigā, brauc), un sāls tik tad sāk kausēt. Ja ir vējains un sauss, tad sāls var tikt nopūsta un nesāk nemaz iedarboties.
  • Sāls arī neiedarbojas pie lieliem mīnusiem.
  • Ja ir ap nulli grādiem un līst, snieg, smilts graudi apledo un veido ledu. Tad liekas, ka nav nemaz kaisīts ar pretslīdes maisījumu un vienīgais veids ir iet ļoti prātīgi un piemērotiem apaviem.
  • Ja kaisa sāli, tad nepārspīlēt, lai uzreiz viss nokūst.
  • Jāizvērtē vēlmes, proti, būt līdzsvarā ar dabu – vai arī gribēt ietves un ceļus kā vasarā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!