Foto: Jāņa Rukšāna privātais arhīvs

Sīpolpuķu kolekcionārs un Dr.biol.h.c. Jānis Rukšāns (JKP), kuram Raiskuma pagasta "Jaunrūjās" ir pasaulē lielākā krokusu kolekcija, kļuvis par pasaulē pirmo sera Daniela Hola (Daniel Hall) balvas saņēmēju. Prestižo apbalvojumu viņam par personīgajiem sasniegumiem saistībā ar sīpolaugiem piešķīrusi Lielbritānijas Karaliskās dārzkopības biedrība (RHS) (The Royal Horticultural Society).

Pirmdien, 26. aprīlī, kolekcionārs saņēma e-pastu no Lielbritānijas Karaliskās dārzkopības biedrības Sīpolaugu komitejas priekšsēdētājas Terēzes Klementas, kura viņu informēja par apbalvojumu. Klementas rakstīto kolekcionārs nopublicējis arī savā "Facebook" lapā: "Man jums ir labas ziņas. Komiteja ir izvēlējusies jūs par pirmo sera Daniela Hola balvas saņēmēju, atzīstot jūsu nozīmīgos personiskos sasniegumus saistībā ar sīpolaugiem. Jūsu apņemšanās audzēt, izpētīt un izglītot ir radījusi iespaidīgu ieguldījumu, kas izpelnījās RHS Sīpolaugu komitejas ievērību un atzinību. Paldies un apsveicu! Sers Daniels Hols savā laikā bija ļoti ievērojama personība, viņš bija valdības padomnieks un strādāja gan izglītības jomā, gan zinātnē, bija īpaši ieinteresēts tulpju pētniecībā un divas viņa monogrāfijas par tulpēm nav zaudējušas nozīmi arī mūsdienās. Jūs esiet pirmā persona, kas saņem šo balvu, kas iedibināta, lai atzīmētu īpašus sasniegumus attiecībā uz sīpolaugiem un citiem augiem. Jūsu interese gan par augiem, gan iesaistīšanās politikā, padara jūs par īpaši nozīmīgu šīs balvas laureātu, jo jums ar Seru Danielu Holu ir ļoti daudz kopīga."

Kā sarunā ar portālu "Tavs Dārzs" atzīst kolekcionārs, apbalvojums viņam bija liels pārsteigums, jo Lielbritānijas Karaliskās dārzkopības biedrība parasti nav sevišķi dāsna ar apbalvojumu piešķiršanu ārpus Lielbritānijas. "Balva ir tikko iedibināta, bet es jau esmu izvēlēts kā pirmais tās saņēmējs, tas ir ļoti patīkami," savu prieku neslēpj kolekcionārs. Viņš arī atklāj, ka vakar saņēmis vairākus apsveikumus, kuros sveicēji uzteikuši viņa lielo ieguldījumu sīpolpuķu audzēšanā, turklāt apsveikumi nākuši arī no Apvienotās Karalistes vadošajām augu biedrībām.

Portāls "Tavs Dārzs" atgādina, ka sīpolpuķu kolekcionārs Jānis Rukšāns ar dārzkopību un krokusu iepazīšanu nodarbojas jau kopš 12 gadu vecuma. Pavasara sīpolpuķu audzēšana ir kolekcionāra sirdslieta, turklāt tieši viņš ir īpašnieks pasaulē lielākajai krokusu kolekcijai. Viņš izdevis grāmatu ''Krokusu pasaule'', kas bija veltījums Latvijai simtgadē. Šī monogrāfija ir apbalvota ar Latvijas Zinātņu akadēmijas vārdbalvu – par izciliem sasniegumiem bioloģijā. Kolekcionāra darbs ir novērtēts gan ar Ministru kabineta balvu, gan Atzinības krustu, kā arī ar Triju Zvaigžņu ordeni (par ieguldījumu Latvijas neatkarības atgūšanā). Sīpolpuķu audzētājs 2020. gadā arī izdevis jaunu grāmatu "Meklējot apslēptos dārgumus", kurā var lasīt viņa aizraujošos piedzīvojumus jaunu augu meklējumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!