Foto: Shutterstock

Tulpes ir daudzgadīgas sīpolpuķes, kuras mūs priecē ar savu ziedēšanu jau salīdzinoši agrā pavasarī, drīz pēc tam, kad augsne ir pietiekami sasilusi. Parasti tulpju ziedēšana dobēs nepārsniedz divas nedēļas. Pareizi aprūpējot, tikpat ilgu laiku saglabājas arī griezto tulpju skaistums – vien jāzina dažas viltības no vecmāmiņu pūralādes.

Apgriez kātu galiņus!

Pirms likt tulpes vāzē, noteikti apgriez kātu galiņus. Atšķirībā no citiem ziediem, piemēram, rozēm, tulpju kātus griež nevis slīpi, bet taisni. Pēc apgriešanas tulpju kātus iemērc cukurā un aptin tulpju pušķi ar papīru – tas neļaus ziedu kātiem noliekties un deformēties. Pēc 3-4 stundām papīru var noņemt un ziedi stingri stāvēs vāzē.

Piemērota vāze

Izvēlies pietiekama augstuma vāzi, kas neļauj ziedkātiem noliekties, turklāt tik platu, lai tulpes nebūtu cieši saspiestas.

Ledusauksts ūdens

Tulpes liek ledainā ūdenī – droši pievieno ūdenim vāzē pāris ledus kubiņus, it īpaši, ja mājās ir ļoti silts gaiss. Dienas laikā ik pa laikam atjauno ledu, neļaujot ūdenim sasilt. Ūdeni vāzē lej tik daudz, lai tas aizņemtu trešdaļu no vāzes. Ūdenim nevajadzētu aizskart tulpju lapas.

Foto: Shutterstock

Tālāk no saules

Tulpju vāzi novieto pēc iespējas tālāk no saules stariem un siltuma avota. Jo vēsāka telpa, jo ilgāk tulpes saglabās savu svaigumu.

Nedaudz "ķīmisku" viltību

Ūdenim vāzē var pievienot citronskābi, cukuru, etiķi, degvīnu vai pat aspirīna tableti. Tiesa, nepārcenties ar daudzumu – labāk mazāk, turklāt pirms ziedu kārtošanas vāzē, kārtīgi samaisi ūdeni, izšķīdinot pievienoto vielu. Vienā litrā ūdens var likt 1 sadrupinātu aspirīna tableti, 1 gramu citronskābes, 1 tējkaroti cukura, pustējkaroti galda etiķa vai vienu tējkaroti degvīna.

Foto: Shutterstock

Regulāra ūdens maiņa

Ik dienu maini vāzē ūdeni un zem tekoša ūdens strūklas noskalo ziedkātus. Vēlams ik dienu apgriezt kātu galiņus un atcerēties arī par ledu ūdenī.

Pa nakti vēsumā

Ja ir tāda iespēja, diennakts tumšajā laikā vāzi novieto telpā, kur temperatūra nepārsniedz +2 grādus. Šādā temperatūrā tulpju ziedlapas aizvērsies un puķes tik ātri nepārziedēs.

Atceries! Ja vienā vāzē vēlies veidot kompozīciju, atceries, ka tulpēm netīk būt vienā kompānijā ar narcisēm – tās novītīs krietni ātrāk, tāpēc labāk tulpes liec ar pūpolu zariem vai hiacintēm.

Rakstā izmantota informācija no M.Kalniņa grāmatas ''1000 vērtīgu padomu''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!