Foto: PantherMedia/Scanpix
Nav nemaz tik daudz jāņem vērā, lai būtiski mainītu elektroenerģijas patēriņu mājsaimniecībā un samazinātu elektroenerģijas patēriņu. Tikai jāzina, kā izvēlēties vistaupīgāko sadzīves elektrotehniku.

Iepazīsties ar energoefektivitātes marķējumu!

Sadzīves tehnikas energoefektivitāti iedala klasēs no A līdz G, ko norāda marķējumā, kas vienāds visām viena veida elektroierīcēm, piemēram, veļas automātiem, cepeškrāsnīm, ledusskapjiem u.t.t. Tā kā augstākās – A klases veļas mazgājamo mašīnu no G klases mašīnas var atšķirt līdz pat sešreiz zemāks elektroenerģijas patēriņš, neefektīvās ierīces laika gaitā no veikaliem ir pazudušas, bet, ražotājiem aizvien vairāk uzlabojot elektrotehniku, burti marķējumā tiek papildināti ar vienu vai vairākām "+" zīmēm.

Jāatceras, ka marķējumā norādītā klase apzīmē ne vien ierīces energoefektivitāti, bet arī darbības kvalitāti – virsmu īpašu pārklājumu, daudzveidīgāku darbības režīmu izvēli u.c. Papildus marķējumā atkarībā no elektrotehnikas darbības veida norādīti arī citi dati par ierīci: tās ietilpība, ūdens patēriņš vienā darbības ciklā, centrifūgas apgriezienu skaits u.tml.

Elektroierīces marķējumam jābūt piestiprinātam redzamā veidā, bet izdrukātā veidā – pievienotam tās instrukcijai. Ja marķējuma nav vai arī tirgotājs to neuzrāda, der uzmanīties: iespējams, noskatītā ierīce nav efektīva vai nav oficiāls rūpnīcas ražojums, bet salikts no detaļām, kas nozīmē – nav veikti attiecīgi testi un pārbaudes.

Noskaidro, cik skaļi darbojas noskatītā ierīce!

Lai arī Latvijā trokšņa līmenis nav obligāti uzrādāms rādītājs, lielākie ražotāji tomēr to norāda, jo radītais troksnis ir nozīmīgs izvēles kritērijs, ja elektroierīci paredzēts novietot dzīvojamā telpā, piemēram, atklātā tipa virtuvē.

Uzzini ierīces jaudu un cik fāzu pieslēgums tai nepieciešams!

Standarta dzīvokļos parasti ir vienfāzes pieslēgums ar vidējo jaudu 3-3,5 kW. Iegādājoties šādam mājoklim elektroierīci, kas paredzēta trīs fāzu elektrības pieslēgumam, tā radīs pārslodzi. Savukārt pieslēgšanās lielākas jaudas elektropadevei prasa papildu izdevumus.

Maini ieradumus, lai taupītu!

Apdomā savas vajadzības, pirms iegādājies ierīces! Ja mājās negatavo, nav nepieciešama plīts ar četrām sildvirsmām un cepeškrāsni, - pietiks arī ar divām sildvirsmām.

Lielākā daļa jaunākās sadzīves elektrotehnikas ražotāju paredz dažādu režīmu un ekonomisko programmu un izmantošanu, lai taupītu resursus. Piemēram, sildierīces, kurās iespējams iestatīt temperatūras režīmu atbilstoši diennakts ritmam, lai nesildītu telpu laikā, kad neviena nav mājās, un paaugstinātu temperatūru uz mājinieku ierašanās laiku. Tāds sildītājs ir dārgāks pērkot, bet ekonomiskāks lietošanā.

Taču daudzi, baidoties atstāt mājās iedarbinātu sildītāju, šādu modernu sildītāju lieto tāpat, kā savulaik lietojuši veco "saulīti": ieslēdz, kad ierodas mājās, un izslēdz aizejot. Skaidrs, ka šādā gadījumā nekādas ekonomijas tāpat nebūs. Tāpēc pirms pirkuma izsver, vai esi gatavs mainīt savus līdzšinējos ieradumus un lietot visas iespējas, ko sniedz noskatītā ierīce.

Jaunākās ierīces, kas apveltītas ar, t.s., sesto prātu, pašas nosaka nepieciešamo darbības režīmu. Piemēram, veļas automāti, kas noregulē mazgāšanas režīmu atbilstoši ieliktajam veļas daudzumam un veidam, tādējādi novēršot nelietderīgu resursu patēriņu.

Tas gan nenozīmē, ka visa esošā elektrotehnika jāsteidz nomainīt pret vismodernākajiem modeļiem: katru, arī jau agrāk iegādātu elektroierīci iespējams izmantot efektīvāk, nezaudējot sadzīves komfortu, tikai izmainot kādu lietošanas paradumu. Dažkārt nepieciešams vien uzmanīgāk izpētīt ierīces lietošanas instrukciju. Piemēram, padarīt ekonomiskāku ūdens sildītāja lietošanu iespējams, noregulējot to nevis uz maksimālo temperatūru, bet gan temperatūru amplitūdā no 55-59 grādiem. Daudzi cilvēki, kuri sūdzas par lielu elektroenerģijas patēriņu, visbiežāk nav izlasījuši mājās lietoto sadzīves elektroierīču lietošanas instrukcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!