Foto: DELFI

Skanstes mazdārziņu rajons pēdējās nedēļās kļuvis par apspriestāko tematu, jo par mazdārziņiem un tajā mītošajiem dzīvniekiem šķēpus lauž ne tikai vides aktīvisti, bet nekustamā īpašuma attīstītāji. Kā "Tava Māja" informēja Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Solvita Brence, teritorijas tīrīšanas darbi (krūmu, augļu koku likvidēšana) tieši Skanstes mazdārziņu teritorijā, projekta "Skanstes teritorijas revitalizācijas 1. kārta" ietvaros, šobrīd ir apturēti līdz 30. jūnijam.

Skanstes apkārtnes mazdārziņi, kas saukti par "Lapeņu koloniju", jau vairākas nedēļas ir kļuvuši par vienu no apspriestākajiem tematiem Rīgā. Mazdārziņu ziedu laiki ir beigušies, kā rezultātā teritorija palikusi nolaista. Dzīvi starp šīm necilajām mazdārziņu mājiņām iecienījuši arī savvaļas dzīvnieki, putni un mājdzīvnieki. Jau pēc pāris gadiem ainava šeit krasi mainīsies, jo mazdārziņu vietā būs aktīvās atpūtas laukums, jaunas ielas un parks. Kā precizē RD pārstāve – projekts ietvers Lapeņu ielas, Jāņa Dikmaņa, Jāņa Krūmiņa, Jāņa Daliņa ielu izbūvi, inženierkomunikāciju (ūdensvada, sadzīves kanalizācijas, lietus kanalizācijas un ielu apgaismojuma) izbūvi. Tāpat projekta ietvaros plānots izbūvēt lietusūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēmu un labiekārtot projekta teritoriju.

"Līdz šim projekta teritorijā notika sagatavošanās darbi – tika izveidots piebraucamais ceļš, sagatavots laukums tehnikas novietošanai, demontēti žogi, novākts apaugums (krūmi) gar ceļa malām, izvesti atkritumi u.c. Vienlaikus būvnieks turpinās darbības, kas saistītas ar būvmateriālu piegādi un izvietošanu, bet kas neskar bijušo mazdārziņa teritoriju," mierina Brence.

Foto: Publicitātes attēli
Ar gaiši dzelteno krāsu (pie Skanstes ielas) apzīmēti teritorijas tīrīšanas darbi, kas līdz 30. jūnijam ir apturēti.

Dzīvnieki pārvietoti uz pagaidu mājām; putnus uzraudzīs ornitologi

"Tavs Dārzs" Brence apstiprina, ka pilsētas attīstības departaments turpinās sadarboties ar dzīvnieku patversmi "Ulubele" un nodibinājumu "Dzīvnieku policija" vēl arī nākamajās nedēļas, jo teritorija ir jāatbrīvo no dzīvniekiem, lai tos pārvietotu uz jaunām pagaidu mājām. Cilvēkiem, kuri uzturas teritorijā, tika dots laiks šo teritoriju atbrīvot līdz 25. maijam. Kā norāda Brence, cilvēki, kuri dzīvoja mazdārziņu teritorijās, dzīvniekus nepaņēma līdzi, kā rezultātā pašlaik ir skaidrs, kuri dzīvnieki nevienam nepieder. "Līdz 8. jūnijam sadarbībā ar dzīvnieku patversmi "Ulubele" un nodibinājumu "Dzīvnieku policija" tiek identificēti visi projekta teritorijā esošie dzīvnieki un mājdzīvnieki. Informējam, ka daži kaķi jau 22. maijā tika nodoti patversmei, citi tika nogādāti dzīvnieku patversmē "Ulubele" 23. maijā," papildina Brence, "vienlaikus ir vienošanās ar ornitologiem, ka tiks apsekoti un marķēti tie koki, kuros mīt jaundzimuši putni. Papildu informējam, ka, veicot revitalizācijas darbus, plānots maksimāli saglabāt teritorijā jau esošos kokus, ņemot vērā to stāvokli un arboristu ieteikumus (arboristi tika piesaistīti jau projekta plānošanas laikā)."

Foto: DELFI
Skanstes mazdārziņus iecienījuši arī putni, kas pašlaik baro savus mazuļus.


Kā liecina organizācijas "Dzīvnieku Policija" ieraksts "Facebook", 25. maijam no Skanstes aizvesti un sekojošu organizāciju aprūpē paņemts 21 kaķis: 1 nogādāts dzīvnieku aizsardzības biedrībā "Tutti", trīs kaķi atrodas "Dzīvnieku SOS", pieci kaķi nogādāti dzīvnieku aizsardzības biedrībā "Ķepu ķepā", bet 12 kaķi pašlaik ir "Ulubelē". Nodibinājums "Dzīvnieku Policija" mudināja arī pārējās dzīvnieku aizsardzības organizācijas nākt palīgā, lai apzinātu, izķertu un sniegtu patvērumu bezsaimnieku kaķiem Skanstes mazdārziņos. "Paldies visām dzīvnieku aizsardzības organizācijām, kas jau atsūtījušas dzīvnieku ķērāju sarakstus!" tā rakstīja "Dzīvnieku policija".

Runājot par mazdārziņu nomniekiem, lielākā daļa ir pametuši teritoriju. Kā atgādina RD pārstāve, kopš 2017. gada decembra projekta īstenošanas teritorijā nav spēkā esoši mazdārziņu nomas līgumi. "Tiem cilvēkiem, kas kvalificējušies sociālā mājokļa saņemšanai, pašvaldība ir nodrošinājusi sociālā mājokļa piešķiršanu. Visi sociāli maznodrošinātie cilvēki kopš 2017. gada tika apzināti un visiem tika piedāvāta palīdzība," uzsver Brence.

Vaicāta par to, vai projekta darbi pašlaik rit pēc plāna, RD pilsētas attīstības departamenta pārstāve atzīst, ka norit kavēšanās: "Ņemot vērā neparedzēto situāciju, kavēšanās būvniecības procesā notiek un kopumā mēs riskējam ar projekta īstenošanas/ieviešanas termiņiem, taču departaments uzņemas šo risku."

Foto ieskats mazdārziņu teritorijā svētdien, 24. maijā:

Kāda ainava pavērsies mazdārziņu vietā


Kā "Tavs Dārzs" maija sākumā informēja Skanstes attīstības aģentūras valdes asistente Laura Bluša, aptuveni 20 miljonus eiro vērtā Skanstes revitalizācijas projekta ietvaros, ko īsteno RD Pilsētas attīstības departaments ar Eiropas Savienības līdzekļu palīdzību, Skanstē plānots iestādīt 1000 jaunus lapu un skuju kokus, 763 lapu krūmus, vairāk nekā 10 tūkstošus ziemcietīgu augu. Iepriekš nolaistajā teritorijā starp Skanstes ielu un Ganību dambi, kā atzīmēja Bluša, tiks izveidota pilsētniekiem pieejama publiska ārtelpa ar parku un mūsdienīgu lietusūdens kanālu, ielām, veloinfrastruktūru un bērnu spēļu laukumiem.

Paredzēts, ka šajā teritorijā tiks iestādītas sakuras, kļavas, skabārži, kalnu priedes, korintes, bērzi, dažādi dekoratīvie vītoli un citi koki. Tāpat tiks iestādīti arī 763 lapu krūmi – rododendri, hortenzijas, parka rozes, spirejas un citi augi. Kā informēja Bluša, revitalizācijas projekta teritorijā parādīsies ziemcietīgi augi – pelašķi, astilbes, purenes, vīgriezes, pīpenes, īrisi, hostas, mētras, flokši, rabarberi, biškrēsliņi, ko sezonāli papildinās ziedošie Rozenbaha sīpoli, ķirbji, lauku pupas un saulespuķes.

Foto: Publicitātes attēli
Projekta vizualizācija – šāda ainava varētu pavērties mazdārziņu vietā.


"Īstenojot Skanstes revitalizācijas projektu šobrīd aizaugušajā teritorijā, kur kādreiz atradās padomju laiku mazdārziņi, atgriezīsies dzīvība, šī teritorija tiks padarīta pieejama gan Skanstē strādājošajiem un iedzīvotājiem, gan jebkuram pilsētniekam. Jaunizveidotajā parka teritorijā būs pieejama 21 rotaļu iekārta bērniem, āra trenažieri, pastaigu takas visai ģimenei, skriešanas celiņš, piknika galdi un skeitparks. Tāpat revitalizācijas projekts sekmēs privāto investīciju veikšanu jaunās darbavietās birojos un mūsdienīgu mājokļu būvniecību," norādīja Skanstes attīstības aģentūras vadītājs Mārtiņš Vanags.

Jau ziņots, ka Skanstes revitalizācijas projektu (Skanstes teritorijas revitalizācijas 1. kārta" un "Skanstes teritorijas revitalizācijas 1. kārtas saimnieciskās kanalizācijas un ūdensvada savienošana ar Bukultu ielu") īsteno Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments līdz 2022. gada decembrim.

Skanstes revitalizācijas projekta vizualizācijas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!