Piecas dāņu devītklasnieces nupat skolas projektā atklājušas sakarību, kas draud sacelt apvērsumu zinātnes aprindās, ziņo "mnn.com".

Viss sācies ar kādu novērojumu - meitenes atklājušas, ka, guļot ar spilvena tuvumā novietotu mobilo tālruni, nākamajā dienā viņām bijušas grūtības koncentrēties mācībām. Skolas zinātniskajā nedēļā skolnieces vēlējušās izpētīt, kā mobilie tālruņi ietekmē cilvēka organismu, taču Hjallerupas skolas rīcībā nav bijis nepieciešamās tehnikas. Tādēļ meitenes veikušas eksperimentu ar datu pārraides ierīču ietekmi uz augiem.

Projektā tika izmantotas dārza kreses "Lepidium sativum". Seši trauciņi ar diedzēšanai sagatavotām sēklām tika novietoti vienā telpā ar diviem Wi-fi rūteriem, bet vēl seši diedzēšanas trauki - telpā bez tehnikas.

12 dienas skolnieces vēroja, mērīja, svēra un fotografēja dīgstošās sēklas. Galu galā rezultāti bija redzami ar neapbruņotu aci - kreses, kas bija novietotas rūteru telpā, neizdīga, sēklas bija nonīkušas, savukārt blakus telpā esošie dīgsti bija veselīgi sakuplojuši.


Devītās klases skolnieču eksperiments tika atzīts par labāko reģionālajā zinātnes konkursā, un nu par šo pētījumu izrādījuši interesi arī pieredzējuši zinātnieki un pētnieki no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!