Foto: Shutterstock
Augus var ne tikai kārtot vāzēs un audzēt podos, bet arī likt klāt pie dažādiem ēdieniem un dzērieniem. Kur vēl skaistāk, ja kādu mazu kūciņu izdekorē nevis ar bagātīgām krēma rozēm, bet gan dārzā noplūktu augu?

"Tavs Dārzs" ir apkopojis no savas padomu pūra lādes smaržīgos un ēdamos augus, kā arī to audzēšanas knifiņus. Vien atceries, ka augus labāk noskatīt un noplūkt vietās, kas neaug tuvu ceļa malām vai miglotiem laukiem. Savukārt ēdamos ziedus labāk nepērc ziedu veikalā, jo tie var būt apstrādāti ar ķīmiskām vielām.

Uz kārā zoba var likt šos ziedus un augus – rozes, kliņģerītes, kreses, krizantēmas, begonijas, vijolītes, atraitnītes, balzamīnes, pienenes, māllēpes, zaķkāpostus, baltās panātres, gaiļpiešus, garšaugu ziedus, kabaču un ķirbju ziedus, ēdamo zirņu ziedus, rukolas un sinepju ziedus, redīsa ziedus.

Šeit un šeit vari izlasīt plašāk par šo augu un ziedu pareizu lietošanu uzturā, kā arī to pagatavošanu.

Piparmētras

Foto: Shutterstock

Piparmētras dārzam piešķirs īpašu aromātu, kā arī tās varēs izmantot ne tikai veselības uzlabošanai, bet arī dažādos dzērienos un ēdienos.

Šeit vari izlasīt vairāk par mētru audzēšanu dārzā un to pielietojumu, bet te vari smelties idejas, lai ierobežotu temperamentīgo, daudzgadīgo augu savā dārzā.

Lavandas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tās varēs ne tikai ievietot vāzē, lai piepildītu istabu ar patīkamo aromātu, bet izmantot arī citiem nolūkiem, piemēram, kūku dekorēšanā vai kā akcentu pie atspirdzinošiem dzērieniem.

Lai gan lavandas vairāk ir iecienītas ārvalstīs, arī Latvijas klimatiskajos apstākļos tās var izaudzēt. Lavandas dārzam piešķirs košumu, kā arī priecēs ar aromātisko smaržu.

Šeit vari izlasīt plašāk par smaržīgo lavandu audzēšanu.

Baziliks

Foto: Shutterstock

Baziliks ir viens no iecienītākajiem garšaugiem, ko audzēt mājas dārziņā (arī uz palodzes, lodžijas un citviet). Arī bazilikam ir daudz un dažādas šķirnes. Lapu krāsas var būt zaļo un sarkano toņu gammās. Sarkanlapu bazilika šķirnes aug ilgāk un to lapas būs mazākas nekā zaļo lapu bazilikam. Sīkāk par baziliku lasi šeit.

Dilles

Foto: Shutterstock

Gardie augi ne tikai uz "urrā" aizies salātos un marinēšanā, bet labi izskatīsies arī tad, ja būs pārauguši. Tā ir neatņemama dārzu klasika, kas tiek sēta gadu no gada. Atceries, ka dilles vari arī sasaldēt ledus kubiciņos. Tad ziemā tās varēs izņemt no ledusskapja, atkausēt, kā arī pievienot zupām vai citiem ēdieniem.

Rozmarīns

Foto: Shutterstock

Rozmarīns ir neliels krūms ar skaistiem, gaiši ziliem ziediem un adatveidīgām, cietām, tumši zaļām lapām. Sīkāk par rozmarīnu lasi šeit, bet, lūk, te atradīsi kārdinošas receptes, kurās kā piedevu varēsi izmantot rozmarīnu.

Raudene jeb oregano

Foto: Pixabay

To kā piedevu lieto visdažādākajiem gaļas un zivju ēdieniem, salātiem, bet īpaši pazīstama tā ir kā picas garšviela. Raudene diezgan bieži ir sastopama Latvijā arī savvaļā, tai ir diezgan zarains stumbrs, pie kura piestiprinātas ovālas un ieapaļas lapas, bet augs zied ar rozīgi violetiem ziediņiem. Plašāk par augu vari izlasīt šeit, kā arī te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!