Foto: Shutterstock

Arī ziemas laikā jārūpējas par augu labsajūtu – daži augi jāpiesedz, no citiem jāpurina nost sniegs, bet augļu koku stumbri jānoklāj ar kaļķa slāni. Vēl viens no darāmajiem darbiem ziemā ir dārza mulčēšana. Kāpēc svarīgi mulčēt dārzu ziemā, kā to labāk darīt un kādus materiālus izvēlēties, "Tavs Dārzs" skaidro Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

"Ziemas mulčas galvenais uzdevums ir pasargāt augus dārzā līdzīgi kā mežā, kur nobirušās lapas pilnībā nosegušas zemsedzi, un neviens augs nav stresā par gaidāmo ziemu," augu mulčēšanai ieguvumus uz ziemu ieskicē Narvils. "Mulča droši pasargās no jebkura kailsala un zem sniega pat ļoti stiprā salā augsne sasals minimāli."

Kā skaidro dārzkopības speciālists, ar augu kaļķošanu vien ziemas mainīgajos laika apstākļos augi dārzā nebūs pietiekami pasargāti, – kaļķojot tiek nosegta un pasargāta vien koku un krūmu augšdaļa, bez aizsardzības atstājot sakņu sistēmu. Lai pasargātu augus dārzā ziemas periodā, viņš iesaka izmantot arī organiskos mulčējamos materiālus, piemēram, koku lapas, jo tās ir ērti sabērt. "Ir labi, ja tās pat ir nedaudz mitras, nebūs jābaidās, ka ziemas vēji lapas aizpūtīs pa gaisu," papildina Narvils, "Daudzgadīgajiem augiem nav svarīgs lapu izmērs, bet dārzeņu kultūrām, tādām kā ķiploki, ir vērts izmantot maza izmēra bērzu, liepu, vītolu un kārklu lapas. Izmantojams ir arī siens, salmi, šķelda."

"Neatkarīgi no mulčas materiāla jāievēro pareiza tās izlīdzināšana – vienādā 10 centimetru biezā kārtā apdobes zonā, bet sala jutīgākām kultūrām, ja apjomi to atļauj, būtu ieteicams mulčēt vainaga projekcijā," piebilst Narvils, "būtiski atcerēties, ka ap sakņu kaklu vienmēr jāatstāj 8 līdz 10 centimetrus brīva nemulčēta josla."

Dārzkopības speciālists arī atklāj vērtīgus ieteikumus, kas labāk palīdzēs saprast to, cik tad daudz materiāla nepieciešams, lai nomulčētu dobi. Kā norāda Narvils, kubikmetrs materiāla pietiek 10 kvadrātmetru lielas apdobes zonas nomulčēšanai. Mulčēšanas darbi ir jāsāk no dārza tālākā stūra. "Ja nav pārliecības, ka pietiks visam, noteikti mulčē visus pārstādītos un no jauna stādītos augus, kā arī pašus sala jutīgākos," iesaka LLKC eksperts.

Ziemas laikā dārzā sarosās arī grauzēji, tāpēc Narvils mudina uzlikt īpašas līmes lamatas, kas ierobežos grauzēju darbības. Jāņem vērā, ka tām nedrīkst piekļūt putni un slapjums. "Palaikam pa nomulčēto vietu var pastaigāt un to piemīcīt, lai saprastu, vai apakšā zemi nav izcilājis kurmis," darāmos darbus dārzā ieskicē dārzkopības eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!