Kamēr jumtus, laukus un koku zarus vēl klāj balta sniega sega un vēl tikai briest pirmie pavasara pumpuri, Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā pilnos ziedos turpina ziedēt eksotiskā burvju lazda, kuras dzimtene ir tālā Ziemeļamerika. Latvijā tā sastopama tikai kolekcijās.

Burvju lazdas (Hamamelis vernalis) ziedēšanas laiks Latvijā parasti ir agrs pavasaris, kad pārciests ziemas lielais aukstums, bet pavasara siltās vēsmas vēl tikai tuvojas. Šogad burvju lazda uzziedēja negaidīti agri un apmeklētājus priecē jau no janvāra sākuma.

Latvijā reti sastopamā krūma krāšņums ir smaržīgās, dzeltenās ziedu kopas, kas izvietotas uz kailajiem zariem un par spīti šīs nedēļas negaidītajiem sniegiem, turpina savu ziedēšanu, stāsta LU Botāniskā dārza sabiedrisko attiecību speciāliste Karlīna Engere.

Ja šobrīd dzeltenos ziedus klāj visai bieza sniega kārta, pagājušajā gadā februārī burvju lazda ziedēja visā savā godībā bez miņas no sniega, tāpēc palūko, kā košais krūms izskatās īsteni pavasarīgā noskaņā.

LU Botāniskajā dārzā lazda atrodas Palmu mājas priekšā un kopā ar krāšņo acāliju pilnbriedu dārza Acāliju mājā vēsta par dabas atmodu un pavasara tuvošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!