Pasaulē un arī Latvijā arvien lielāku popularitāti iegūst tā dēvētie "brīvie tirdziņi". Tas nozīmē, ka cilvēki pārskata savus skapjus, lādes, pažobeles, bēniņus un sazina vēl kādas vietas, un izvēlas priekšmetus, apģērbus un apavus, no kuriem ir gatavi šķirties. Un pretī ir vesels lērums cilvēku, ka šīs mantas ir gatavi iegūt savā īpašumā. Rezultātā – tirdziņš izvēršas par piedzīvojumu abām pusēm. Reizēm tās ir īstas "trofeju medības".

Latvijā šādi tirdziņi notiek jau trešo gadu. Pirmais no tiem savulaik notika Andrejsalā un sākotnēji balstījās uz maiņas principu. Turpmākajos tirdziņos vairs maiņai netika pievērsta tik liela uzmanība un katrs varēja brīvi izvēlēties tikai nest mantas uz tirdziņu vai tās tikai ņemt.

Šis princips nav svešs arī interneta lietotājiem, māmiņu portālā "calis.lv "arī ir sadaļa "Atdod un labdarība", kur moderatori stingri raugās, lai par izvietotajām mantām netiktu prasīts pretī nekas, pat ne šokolādes tāfelīte. Līdzīgu modeli centās ieviest arī portāls draugiem.lv sadaļā "Krāmu tirgus", bet tur tas īsti nedarbojās, jo bieži parādījās sludinājumi, kuros pretī tika prasīta nauda.

Brīvo tirdziņu ideja ir pavisam vienkārša - katrs mēs vismaz reizi gadā veicam mājās tīrīšanu un atklājam, ka esam apauguši ar nevajadzīgām lietām - drēbēm, kuras esam nopirkuši mirkļa iespaidā, paziņu dāvātiem sīkumiņiem, radu atvestiem suvenīriem, kosmētikas piederumiem, kuri izrādās nav bijuši nepieciešami utt. Ārā mest žēl..., pārdot kādā no nu jau daudzajiem krāmu tirdziņiem- hmm, nu kurš pirks to blūzi ar iztrūkušo pogu...bet ja nu kādam noder? Tad nu ir īstais brīdis doties uz šādu tirdziņu ar visu šo mantību un iepriecināt kādu. Kā saka - trīs vienā - tiec vaļā no liekas mantas, iepriecini kādu un vēl vidi aizsargā.

Šādu tirdziņu un apmaiņas punktu ideja un realizācija ir aizsākusies jau 60.gados, kad ASV aktīvistu grupa Digeri Ņujorkā atvēra veikaliņu, kurā viss bija par brīvu. Veikaliņa logu rotāja plakāts : Nemet to ārā, bet atdod mums! Līdzīgi veikali izveidojās arī citās lielpilsētās un pastāv arī tagad un bieži vien papildus bezmaksas lietām piedāvā arī ēdienu un citas aktivitātes (piemēram, dažādus kursus) bezmaksas.

Veikaliņus nosacīti var iedalīt divās grupās - give away shops un swap shops. Pirmie ir veikali, kuros kāds atdod mantas un cits tās paņem, otrie - tādi, kuros, lai kaut ko paņemtu ir kaut kas jādod arī pretī. Šī robeža gan reizēm var būt arī samērā izplūdusi.

Uz jautājumu - kā tas iespējams? Atbilde ir samērā vienkārša - šādus pastāvīgus veikaliņus lielākoties var ierīkot telpās, kas pieder pašam veikaliņa īpašniekam vai arī skvotos, ieņemtās telpās, par kurām nevienam netiek maksāta īre.

Šādu veikaliņu Latvijā nav, bet brīvais tirdziņš būs jau šo sestdien, 10.aprīlī no 14:00 līdz 17:00 tas notiks kafejnīcā Up in Smoke, Vecpilsētas ielā 8 Vecrīgā (lai atrastu labāk gan ielūkojaties mājas lapā www.upinsmoke.lv). Katrs varēs par brīvu kaut ko atdot un kaut ko saņemt.

Nesēdi virsū tam, kas Tev vairs nav vajadzīgs! Tavas grabažas kādam var izrādīties dārgumi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!