Foto: Shutterstock
Laikā, kad vasara jau griežas pilnā sparā, zālāja kopšana ir teju katras nedēļas dārza darbs. Pirmais nosacījums, lai dārzā būtu skaists un veselīgs zālājs, ir to regulāri pļaut, tomēr ir viegli apjukt plašajā aprīkojuma piedāvājumā. Ja esi trimera meklējumos, padomus kādu labāk izvēlēties, lai tas kalpotu labi un ilgi, stāsta veikalu tīkla ''K-rauta'' instrumentu produktu speciālists Kaspars Mucenieks.

Kāpēc vajadzīgs trimmeris

Regulāra pļaušana palīdzēs radīt veselīgu un laba izskata zālienu. Trimmeru galvenā priekšrocību ir to spēja atvieglot zāles pļaušanu grūti sasniedzamās vietās dārzā. Tomēr pirms izvēlēties piemērotāko zāliena pļaušanas ierīci, jānovērtē pļaujamā platība un zāliena konfigurācija. Jo mazāka teritorija ar vairāk šķēršļiem (celiņiem, dobēm, kokiem, žogiem), jo trimmeris zāliena kopšanai būs labāka izvēle nekā stumjamais zāles pļāvējs.

Trimmeru piedāvājums

Elektriskie un ar akumulatoru darbināmie trimmeri būs piemērotāki mazākiem piemājas zālieniem, kur mauriņš tiek kopts regulāri un zāle neizaug pārāk gara. Mazāk jaudīgie būs piemēroti zāles appļaušanai ap krūmiem, dobēm, pie māju sienām u.c. līdzīgām vietām, savukārt, jaudīgākie viegli spēs nopļaut arī līdzenu un pirms tam koptu mauriņu. Tāpat pieejami trimmeri, kuriem akumulators un lādētājs komplektā nav iekļauti – tie ir nopērkami atsevišķi un ir savietojami ar citiem dārza instrumentiem, kas darbojas ar akumulatoru, komentē speciālists.

Ar benzīna motoru darbināmie trimmeri ir jaudīgāki, domāti plašākam zālienam, kā arī nekoptākām teritorijām ar biezāku un rupjāku zāli. Vienkāršākajiem modeļiem komplektācijā iekļauta zāles pļaušanai paredzētā spole ar auklu, ar ko vienkārši nopļaut vidēja izmēra zālienu. Jaudīgākiem benzīnmotora trimmeriem griezējmehānisms ir maināms, pielāgojot to gan zāles, gan nelielu krūmāju pļaušanai. Ar tiem var sakopt daudz plašākas un aizaugušākas teritorijas. Paši jaudīgākie benzīnmotora trimmeri aprīkoti ar maināmu zāģasmens disku un griež pat nelielus kokus (līdz 7cm diametrā).

Svarīgas nianses

Lietas, kas noteikti būtu jāņem vērā, iegādājoties trimmeri, cik liela ir apstrādājamā teritorija. Svarīgi, lai trimmera iespējas (funkcijas, jauda) atbilstu apstrādājamai platībai. Nedrīkst aizmirst arī par aparāta svaru un transportēšanu. Benzīnmotora trimmeru svars būs lielāks, nekā elektrisko vai akumulatora trimmeru svars, savukārt, ja trimmeri paredzēts bieži transportēt, labāk izvēlēties tādu, kurš ir neliels izmēros vai ērti salokāms.

Speciālists atgādina arī par ilgmūžību – ja pirkums tiek plānots ilgākam laika posmam, labāk izvēlēties zināma zīmola trimmeri, kuram nepieciešamības gadījumā pieejamas rezerves daļas un apkopes centrs.

Mucenieks uzsver, ka cilvēki neņem vērā trimmera piemērotību darbam. ''Bieži vien cilvēki izvēlas apstrādājamai teritorijai nepiemērotu trimmeri, kā rezultātā salūzt kāda no trimmera detaļām. Elektriskajiem trimmeriem parasti tas ir elektromotors, benzīnmotora – piedziņas mehānisms. Šādi gadījumi ir visai bieži un garantija uz tiem neattiecas, jo trimmeris ir bojāts paša lietotāja vainas dēļ.''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!