Foto: Linda Bucēna

Bieži sastopamā kadiķu un bumbieru slimība bumbieru-kadiķu rūsa (Gymnosporangium fuscum) šosezon kokus skārusi ievērojami mazāk nekā 2017. gadā, "Tavs Dārzs" atzina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Augu aizsardzības departamenta vecākā referente Evelīna Freimane.

Kā norāda Freimane, šogad bumbieru-kadiķu rūsa atsevišķos stādījumos tika novērota ar astoņu procentu vidējo izplatību, kas ir ievērojami mazāk nekā pērn.

"Pavasaris bija ļoti sauss, kas varēja ietekmēt teleito sporu dīgšanu uz kadiķiem un tālāko attīstības ciklu," atzīmē Freimane. Viņa skaidro, ka teleito sporas attīstās uz kazaku, Virdžīnijas vai Ķīnas kadiķiem, bet tālāk tiek inficētas bumbieres, jo slimības pilnai attīstībai vajadzīgi divi saimniekaugi.

"Teleito sporu dīgšanai nepieciešami ilgstoši nokrišņi un gaisa temperatūra no +13 līdz +14 grādiem pēc Celsija, bet šajā pavasarī nokrišņi tikpat kā netika novēroti, kā arī gaisa temperatūra strauji paaugstinājās un kļuva sēnes attīstībai nepiemērota," tā VAAD speciāliste.

Freimane atgādina, ka bumbieru-kadiķu rūsa ir bieži sastopama slimība, kas strauji samazina bumbieru lapu asimilējošo virsmu, līdz ar to augļi slikti piebriest, lapas ātrāk nobirst un uz skeletzariem var veidoties brūces.

"Tavs Dārzs" jau iepriekš ir rakstījis par bumbieru-kadiķu rūsu, kā arī pazīmēm un slimības novēršanu. Plašāk par to vari izlasīt šeit, kā arī te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!