Foto: Shutterstock
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) no vairākām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un Amerikas Savienotajām Valstīm saņēmis informāciju par to, ka pēdējā laikā daudzas mājsaimniecības pa pastu saņem nenosakāmas izcelsmes sēklu paciņas, kas pievienotas, piemēram, kā dāvanas citiem interneta pasūtījumiem. VAAD atgādina – šādas sēklas nedrīkst sēt vai izmest atkritumos.

Kā savā mājaslapā raksta VAAD, sūtījumi izsūtīti galvenokārt no Ķīnas, Singapūras, Taivānas, Vanuatu un Malaizijas. Šajos sēklu iepakojumos parasti ir dekoratīvo augu vai nezināmu augu sēklas no vairākām ģintīm kopā ar augu atliekām, augsni, nedzīviem kukaiņu kāpuriem, kā arī dažādu augu slimību ierosinātājiem.

VAAD uzsver, ka nezināmas izcelsmes sēklas rada lielu risku invazīvu svešzemju augu sugu, augu slimību, kaitēkļu un nezāļu izplatībai, kā arī var būt ģenētiski modificētas. Šādas sēklas nedrīkst sēt, izmest atkritumos vai dabā. Saņemot šādus sūtījumus, VAAD lūdz sazināties ar VAAD Augu karantīnas departamentu pa tālruni 67550928, 67027098 vai tuvāko reģionālo nodaļu un nodot paciņas VAAD inspektoriem iznīcināšanai.

VAAD atgādina – jebkādā veidā ievest sēklas, stādīšanai paredzētos augus, kā arī augļus un dārzeņus ES no trešajām valstīm, tajā skaitā Ķīnas, Singapūras, Taivānas, Vanuatu, Malaizijas un citām valstīm, drīkst tikai ar attiecīgās valsts kompetentās iestādes izsniegtu fitosanitāro sertifikātu. Prasība attiecas arī uz internetveikaliem un pasta sūtījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!