Foto: Shutterstock

Vienas no iecienītākajām vasaras puķēm ir arī gerberas, kuras tiek dāvātas podiņos, kā arī stādītas dārzos. "Tavs Dārzs" skaidro, vai un kā ir iespējams saglabāt šos augus arī nākamajai sezonai.

Gerberas, kuru dzimtene ir Dienvidāfrika, izveidotas neskaitāmās šķirnēs, kas priecē ar krāsu toņu bagātību un ziedu lielumu. To ziedi ir gan pildīti, gan arī vienkārši, sākot no baltās krāsas, bet beidzot ar drosmīgākiem krāsu toņiem, piemēram, tumši ziliem. Augus ierasts izmantot floristikā, kur tiek veidotas ziedu kompozīcijas un pušķi, kā arī tās svētkos tiek dāvinātas pa vienai, trijām vai vairāk. Tāpat gerberas ir nopērkamas ne tikai grieztā veidā, bet arī podiņos.

Par to, kas jāņem vērā, lai pārzieminātu gerberas, "Tavs Dārzs" vērtīgos padomus sniedz ZS "Bērziņi" dārzniece Iveta Bērziņa.

Kā skaidro dārzniece, gerberas ir līdzīgām prasībām telpu ziņā kā balzamīnes, jo tām nepatīk telpas ar sausu gaisu. Augs jānovieto visgaišākajā vietā, taču ne tiešos saules staros. "Ļoti jāuzmana, lai sakņu kamols būtu vienmērīgi mitrs, bet ne pārlieku slapjš," uzmanību vērš Bērziņa. Viņa iesaka arī auga lapas viegli aprasināt, bet bojātās apgriezt.

Savukārt ziemas periodā augs jānovieto gaišā, vēsākā vietā, kur temperatūra būtu ap +14 grādiem pēc Celsija. Augus nevajadzētu mēslot. "Ja parādās miltrasa, tad gan augu labāk izmest, jo mājas apstākļos to būs grūti apkarot," brīdina dārzniece.

Gerberas pavasarī pārstāda trūdvielām bagātā augsnē, atsāk mēslot, kā arī vairāk laistīt.

"Tavs Dārzs" turpmāk rakstu sērijās plašāk stāstīs par iecienīto vasaras puķu pārziemošanu, kā arī sniegs noderīgus speciālistu ieteikumus, lai augus varētu saglabāt arī nākamajai sezonai.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!