Foto: AFP/Scanpix
Saulīte mūs lutina, tāpēc telpās, šķiet, neviens vairs nevēlas sēdēt. Vairāk cilvēki vakaros dodas dārzā vai garās un mierīgās pastaigās svaigā gaisā, bet dūkšana pie auss un niezošās pumpas, kuras rada odu kodumi, mēdz būt ļoti kaitinošas. Tāpēc, kā jau gadu no gada, meklējām, ar kādiem līdzekļiem varētu novērst odu uzmanību no mums pašiem.

Ik gadu meklējam veidus, kā izvairīties no odu kodumiem. Viens stāda baziliku, otrs izmanto speciālas lampas pret insektiem, bet, lai uzzinātu, kādi ir tautas ieteikumi karā ar odiem, "Tavs Dārzs" smēlās idejas portāla "Cālis" forumā.

Odi, tāpat kā cilvēki, ir ļoti jūtīgi un reaģē uz smaržām. Atšķirībā no mums tie necieš krustnagliņu, bazilika, eikalipta un anīsa smaržu. Jebkuru no augu eļļām var izmantot ķermeņa aizsardzībai – sasmērēt nepiesegtās ādas vietas. Eļļā izmērcētu vates gabaliņu var atstāt arī uz palodzes.

Mazos, dūcošos odus atbaida arī baldriānu un tabakas smarža. Šķiet, atbrīvot telpu vai dārzu no mušām un odiem ir neiespējami, tomēr foruma dalībnieki iesaka pamēģināt telpā novietot 100 gramus kampara eļļas. Kampara eļļa ir gaistoša viela, kas ļoti ātri iztvaiko gaisā, un odi necieš to smaržu.

Senos laikos odu atbaidīšanai esot izmantojuši vārpatu novārījumu, kuru iespējams arī nolikt kādā glaunā traukā uz terases galda, lai varētu mierīgi pasēdēt un atpūsties. Arī tējas koka eļļa var tikt izmantota karā ar odiem.

Interesanti, ka foruma dalībnieki min, ka arī tomātu lapu smarža odiem nepatīkot. Varbūt terasi vai balkonu vajadzētu apstādīt tikai ar tomātu stādiem un baziliku?

Ja plānota atpūta brīvā dabā, tad ugunskurā jāiemet kadiķa skujas vai katliņā jāuzvāra egļu vai priežu čiekuri.

Foto: Shutterstock

Kā izrādās, viens no efektīvākajiem līdzekļiem pret odiem esot "Pyretrum" dzimtas kumelītes. Tās nepieciešams izžāvēt un putekļus kopā ar sasmalcinātu zāli izbērt dažādās vietās. Putekļi it kā ievainojot odu nervu sistēmu.

Kāds foruma dalībnieks min, ka neviens kukainis netuvosies jūsu ādai, ja tā tiks nomazgāta ar vērmeļu sakņu novārījumu. Izgatavot novārījumu nav grūti – paņem sauju sagrieztu vērmeļu sakņu un uzvāra aptuveni 1,5 litra ūdenī. Kad novārījums gatavs, to atdzesē, lai varētu ar to ieziest ādu vai pieliet klāt vannai.

Cerēsim, ka odus tiešām ir iespējams atbaidīt un izmēģināsim dažādas metodes, lai arī turpmāk varētu dalīties ar ieteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!