Foto: Shutterstock
Ja vēlies svētku sajūtu radīt ar eglītes klātbūtni arī Jauno gadu sagaidot, tad var noderēt padomi, kā to pareizi kopt, lai skujas tik drīzi nenobirtu. Padomus atradām gan ''Cālis'' forumā, gan uzzinājām no stādaudzētavas ''Blīdene'' dārzkopes Solveiga Dzenes, kas informēja gan par griezto, gan podiņos stādīto eglīšu kopšanu.

Grieztās egles

Griezto egļu glabāšanā liela ir tam, kāda egles šķirne izvēlēta, kā tā transportēta un galu galā – kur tā mājās novietota. Eglēm patīk vēsums, tāpēc vissiltākā vietā mājās (pie krāsns, radiatora) tām noteikti nebūs piemērota.

Kas attiecas uz ūdeni, tad tam vajadzētu traukā būt siltam vai vismaz istabas temperatūrā. Mainot to vai pielejot jaunu, nekad neizmanto aukstu ūdeni. Ja ir grūtības sekot līdzi tam, vai ūdens daudzums traukā ir pietiekošs, izmanto floristikas oāzi, kas ilgāk saglabās mitrumu un nodrošinās egli ar ūdeni, skaidro speciāliste.

Grieztās egles var apsmidzināt ar ūdeni, ja mājās gaiss ir ļoti sauss, taču tas nav tik praktiski, jo tādos gadījumos jānoņem lampiņu virtenes, turklāt arī uz grīdas uzpilēs mitrums, tāpēc labāk nodrošināt mitrumu traukā vai nu tikai ar ūdeni vai ar mitru augsni.

Foto: Shutterstock

Tāpat kā griezto ziedu ūdenim nereti pievieno kādu vielu, kas palīdz ilgāk saglabāt augu svaigumu, arī eglēm var pievienot glicerīnu, turklāt ne tikai grieztajām, bet arī eglēm podiņos. Glicerīna vietā ūdenim vai augsnei vari pievienot cukuru, citronskābi, aspirīnu vai nelielu devu sāls. Uz vienu litru ūdens vajadzētu ēdamkaroti cukura vai sāls vai trīs tabletes aspirīna. Citronskābi gan vajadzētu pievienot mazāk, Pietiks ar nelielu šķipsnu uz litru ūdens. Kopjot egles podiņos, šīs vielas var pievienot ūdenim, ar ko pēc tam laista augsni.

Grieztajām eglēm var izgriezt apakšējos zarus un arī dažus pa vidu, lai augam būtu vieglāk mitrumu nodrošināt augam visā tā garumā, taču eglītēm podiņā viss mitrums tiek uzņemt sakņu sistēmā, tāpēc nav vajadzība izgriezt zarus.

Egles podiņā

Tas ir tikai mīts, ka par eglītēm podiņā jārūpējas mazāk nekā par grieztajām eglēm. It īpaši tad, ja pēc svētkiem vēlēsies egli iestādīt dārzā vai mežā, tad jārūpējas, lai augs neiznīktu. Ja vēlies koku podiņā pēc tam iestādīt ārā, tad ņem vērā, ka jo ilgāk to glabāsi telpās, jo grūtāk to būs izaudzēt ārā. Svarīgi egli pakāpeniski pieradināt pie aukstuma, lai nav tā, ka vienu dienu egle stāvējusi +23 grādu temperatūrā, bet jau nākamajā dienā tai jāpārvar -10 grādu sals.Tādos gadījumos reti kad egle var izdzīvot un labi iedzīvoties āra apstākļos. Stādaudzētavas speciāliste skaidro, ka egles podiņos jāpieradina pakāpeniski, vispirms to izliekot uz verandas, balkona, siltumnīcā vai kādā citā vēsākā telpā, uzreiz nestādot to laukā.

Svarīgi ievērot, lai egle neiekalst. Tā kā istabā augam ir gana silti apstākļi, tad laistīšanai jāpievērš vēl lielāka uzmanība. Patausti augsni ar pirkstiem – ja virskārta ir sausa, tad egle noteikti jāaplaista, taču vislabāk augsni visu laiku uzturēt viegli mitru, bet ne slapju vai sausu.

Foto: Shutterstock

Ņem vērā!

Ja eglīte stāvēs pie radiatoriem, tuvu krāsnij vai kamīnam, tā viennozīmīgi ātrāk sažūs un skujas sāks birt, tāpēc izvēlies tai vēsāko vietu istabā.

Egles ilgmūžību ietekmē arī tas, vai eglītē iekarinātas gaismiņu virtenes. Nelielās spuldzītes uzsilst un tās karsē egli, tāpēc, ja vēlies ilgāk saglabāt egli, tad virtenes neatstāj ieslēgtas nepārtraukti vai neizmanto nemaz.

Ja vēlies egli podiņā pārstādīt ārā, tad neglabā stādu istabā ilgāk par nedēļu. Ja augs ilgstoši, piemēram, mēnesi būs siltā telpā, tad tas pamazām pielāgosies pavasarim un sāks audzēt pumpurus. Pēc tam pēkšņs aukstums radīs šoku augam un tas neieaugs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!