Foto: Shutterstock
Bērzu sulu tecināšana jau rit pilnā sparā, bet lieku reizi atgādināt par to, kā pareizi sagatavot koku šim procesam, noder vienmēr.

Kādu bērzu izvēlēties?

Tā kā zeme jau kādu laiku ir atkususi un temperatūra arī ir pacēlusies jau krietni virs nulles, tad par bērzu sulas trūkumu nevarētu sūdzēties. Izvēloties koku, no kura tecināt sulu, jāņem vērā, lai tas atrastos pēc iespējas tālāk no lielceļa un ceļmalām. Bērzi, kas augs saulainās vietās un uzkalniņos, sniegs daudz saldāku un veselīgāku sulu. Nevajadzētu izvēlēties arī vēl neizaugušus un jaunus bērzus, jo tiem arī sulas daudzums būs mazāks. Ja koka diametrs ir mazāks par 30 centimetriem, to labāk atstāt neskartu. Ja izvēlies to pašu bērzu, ko citus gadus, noteikti urbšanas caurumu veido kokam citā vietā.

Kā pareizi tecināt?

Tā kā mēs, latvieši, esam pieredzējuši sulu tecinātāji, tad katram ir sava pieeja un izstrādāta tehnika, kā to vislabāk darīt, taču laikam ejot, mainās arī iespējas. Sulu tecināšanas eksperts Linards Liberts Latvijā ieviesis dabai draudzīgāku sulas tecināšanas veidu, ko noskatījis Kanādā. Kokam daudz veselīgāk ir izmantot mazās tapas, kas nerada 2-3 centimetru lielu caurumu, turklāt šādu tapu izmantošana palīdz vieglāk kokam pēc tam sadzīt. Urbums nav jāveido tik dziļi, taču sula tek pietiekami labi arī pa šāda izmēra tapu.

Kad tapa ir iedzīta kokā, mirklis jāpagaida, lai iztek skaidas. Pa to laiku var sagatavot trauku vai maisu, kur tiks tecināta sula.

Pats svarīgākais bērzu sulu tecināšanā ir koka brūces jeb izurbtā cauruma aiztaisīšana ar tapu. Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt vaļēju caurumu, jo tad kokam būs grūti sadzīt, neatkarīgi no tā, cik liels caurums ticis izurbts, tāpēc būsim pateicīgi bērzam par dāvāto sulu un parūpēsimies par tā veselību.

Video pamācība:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!