Pavasaris ir darbīgs laiks daudziem tiem, kuri iekopj savus augļu, krūmu vai ogu dārzus, puķu dobes, balkonus un zaļo zonu pie savām mājām vai vasarnīcām, tādēļ nav jau arī nekāds pārsteigums, ka nu jau 19. Latvijas Stādu parāde Siguldā apmeklēta kuplā skaitā.

Zemeņu, vīnogu, zīdkoku, valriekstu, liepu, ozolu, dāliju, rožu, rododendru – grūti pat nosaukt visus daudzējādos augus, kas izlikti pārdošanai Latvijas Stādu parādē Siguldā. Šajā dārzkopības pasākumā pulcējas vairāk nekā 300 tirgotāji. "Sajūtas kā katru gadu – brīnišķīgas! Atmosfēra ir kolosāla. Mēs jau esam pieņēmuši, ka maijā var būt arī sniegs, sals un tā tālāk. Šis, man liekas, ka ir lielākais, skaistākais stādu tirgus, izstāde visā Baltijā, par ko apliecina tas, ka pie mums brauc arī somi, igauņi, no Skandināvijas," saka Latvijas Stādu parādes projekta vadītāja Sabīna Alta.

Izstaigājot tirgu kopā ar apmeklētāju pūli, arī ReTV dzird cilvēkus runājam angļu, somu un igauņu valodās, bet, protams, arī pircēji no dažādām vietām Latvijā.

No dažādām vietām Latvijā ir arī paši tirgotāji, kuri neslēpj, ka jau parādes pirmās dienas pirmajās stundās interese par augu stādiem ir. "Interese un piedāvājums liels. Galvenais jau, lai būtu labs laiks. Tas mums galvenais tirgotājiem un pircējiem," norāda tirgotāja no Tukuma Dzintra Jurēvica.

Alta uzsver: "Šeit tiešām ir tikai Latvijā audzēti stādi. Arī ētikas komisija mums ir, kas iziet pa stendiem, pārbauda. Visi audzētāji tika brīdināti, ka mums ir jāpaliek ar šo kvalitātes zīmi."

Projekta vadītāja Sabīna Alta saka – stādu audzētājiem šie ir lieli svētki, kaut arī šāds pasākums noris jau 19. reizi, ik gadu audzētāji pārsteidzot ar jaunām šķirnēm katrā no augu segmentiem. "Latvijas audzētāji un pircēji atgriežas pie tām klasiskajām vērtībām, kas ir liepas, ozoli, kļavas... Tie saucamie vecmāmiņas augi – flokši, kur arī ir brīnišķīgas jaunas šķirnes, ir topā. Protams, peonijas. Pie tā arī audzētāji ļoti, ļoti strādā, lai šo klasiku padarītu ekskluzīvāku. Protams, graudzāles pēdējos gadus ir topā, hortenzijas, dažādas šķirnes, rododendri, ceriņi, kur mums vienkārši nav konkurences."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!