Foto: Shutterstock
Košu dārzu var panākt ne tikai ar daudzveidīgu krāsu augiem, bet arī dārza aksesuāriem, mēbelēm un citiem dārza elementiem. BBC dārza portāls "Gardener's World" piedāvā deviņus veidus, kā piešķirt savam dārzam košumu. Visus īstenot vienuviet varētu būt pārāk ekscentriski, taču viens vai pāris no ieteikumiem piešķirs interesantu "odziņu" kopējās ārtelpas ainavai, tāpēc iedvesmojies un lūko, kas no tā var noderēt arī tev.

Paspilgtini robežas un radi fonu augiem

Izteiksmīgas krāsas žogs, siena vai nojume var kalpot kā fons augiem, lai tie labāk izceltos. Turklāt pamanāmu krāsu izmantošana rada mājīgāku sajūtu, kas ir īpaši būtiski, ja dārziņš atrodas urbanizētā vidē.

Izvēlies augu krāsu paleti un ieturi to

Augu krāsu paleti ieteicams saglabāt vienkāršu un izvēlēties krāsas, kas izcels un radīs tevis iedomāto un vēlamo dārza noskaņu. Kontrastainas krāsas, piemēram, violetie un gaiši zaļie toņi radīs harmonisku un izsmalcinātu noskaņu, savukārt pasteļtoņi kombinācijā ar sudraba lapu augiem radīs piezemētāku atmosfēru un miera sajūtu.

Foto: Shutterstock

Aksesuāri raksturam

Daži aksesuāri pieklusinātos vai spilgtākos toņos var kļūt par nozīmīgu dārza dekoru, kas papildina kopējo noskaņu. Spilveni un galdauti uz āra mēbelēm, svečturi, āra paklājiņi un tāmlīdzīgas detaļas piešķirs dārzam papildus dzīvīgumu un personību.

Foto: Shutterstock

Ne tikai funcionālas, bet arī krāsainas

Āra mēbeles parasti izvēlas pēc to funkcionalitātes, bet kāpēc neizmantot tās, lai piešķirtu krāsu kopējai ainai? Izmanto kontrastējošas krāsas, lai padarītu ārtelpu acij tīkamāku un interesantāku. Mierīgāki un atturīgāki pasteļtoņi ēnainas vietas dārzā padarīs gaišākas.

Izteiksmīga terase

Drosmīgāks solis ir atmosfēru padarīt dzīvespriecīgāku, piešķirot izteiksmīgu krāsu terasei, ja tāda ir. Pietiks, ja pārdomātā un izsmalcinātā krāsā būs arī tikai daļa no tās, piemēram, grīdas vai kolonnas.

Sezonas puķes kastēs

Lai iegūtu tūlītēju efektu, jādodas uz stādu tirgu vai audzētavu, lai iegātātos krāsainas sezonas puķes podos vai kastēs. Ar tām var labi aizpildīt "tukšas" vietas dārzā, kurās nekas neaug vai ar tām papildināt zonas, kurās puķes jau noziedējušas.

Foto: Shutterstock

Krāsaini puķu podi

Puķu podi ir labs risinājums nelielos dārzos vai platībās. Krāsaini podi izskatīsies vizuāli interesantāk un dzīvīgāk nekā brūnie keramikas podi. Labi izskatīsies trīs dažādu izmēru puķu podi vai viens liels, kurā iestādīta krāšņa augu kompozīcija, kas var kalpot kā centrālais dārza elements.

Foto: Shutterstock

Augi ar neparastām lapu krāsām

Skaistums slēpjas ne tikai ziedos, bet arī lapās! Izvēlies augus, kuriem ir izteikta lapu krāsa, piemēram, heihēras un heiherellas, lai padarītu interesantus apstādījumus vai skaisti norobežotu puķudobju apmales. Tumši sarkanas lapas labi kontrastē ar krēmkrāsas un gaiši zaļiem toņiem, savukārt pelēkzaļie sader ar dzeltenajiem un purpursarkanajiem.

Dabīgie toņi un krāsas

Dabiski un gaiši toņi piemēroti, lai dārzos ienestu mierīgu un relaksējošu atmosfēru. Dabīgie materiāli, piemēram, akmens un koks apvienojumā ar maigiem toņiem un ziediem vēsās krāsās rada piezemētu, pilnīgu efektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!