Foto: Shutterstock
Šajā sezonā vīnogu audzētāji un dārzkopji var gavilēt, jo šogad bija bagātīga vīnogu raža. Tiesa, ne vienmēr viss ir tik skaisti, jo vīnkokus var piemeklēt dažādas slimības, tostarp arī miltrasa.

"Tavs Dārzs" par vīnkoku miltrasu konsultējās ar stādaudzētavas – ZS "Skāduļi" – īpašnieci Janu Drēviņu, kura dalījās ar vērtīgiem padomiem, kā ierobežot slimību.

"Dārzkopjiem, kuru vīna dārzus ir skārušas slimības – īstā, neīstā miltrasa vai puve, ieteiktu pēc ogu novākšanas stādus profilaktiski miglot ar 1,5% bordo šķīdumu (vara vitriola un kaļķu suspensiju), miglojumu atkārtot arī pavasarī pirms pumpuru plaukšanas, lai pasargātu savu stādījumu no slimību izplatības nākotnē," iesaka ZS"Skāduļu" īpašniece Jana Drēviņa.

  • Šajā "Tavs Dārzs" rakstā varēsi izlasīt pazīmes īstajai un neīstajai miltrasai, kā arī ieteikumus, lai apkarotu nevēlamo kaiti.

Tāpat viņa vērš uzmanību, ka šogad daudzi vīnkopji jautā – kāpēc kokam vecākās lapas kļūst gaišas, dzeltē? "Slimības pazīmes netiek novērotas, tātad – vīnkokam ir cita problēma," norāda ZS"Skāduļu" saimniece.

"Atbilde ir vienkārša – vīnkoki, kas savu veģetāciju uzsāka jau aprīlī, augustā sasniedza ogu gatavību, bet tagad tiem ir pienācis rudens un lapas dabīgi atmirst, dzeltē," skaidro Drēviņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!