Foto: stock.xchng
Gludeklis parasti nav ierīce, kas tiek bieži mainīta, tāpēc, tādu iegādājoties, vēl jo vairāk jāizsver tā plusi un mīnusi. Mājsaimniecības lielveikala Domo pārdevējs-konsultants Roberts Plaudis uzsver, ka labāk izdot mazliet vairāk naudas, toties iegādāties gludekli, ko ražojis uzticams ražotājs, kas garantē kvalitāti. Gludekļi atšķiras gan pēc elektrības patēriņa, gan ūdens tvertnes ietilpības, gludināmās virsmas materiāla un daudziem citiem parametriem.

Lētākā gala gludekļi maksā no astoņiem līdz desmit latiem, taču tiem ir plānāka gludināmā virsma. Tā darināta no vienkāršāka metālu sakausējuma. Lielveikalā dārgākie gludekļi maksā gandrīz 60 latu, bet cenu gradācija starp dārgāko un lētāko ir ļoti plaša.

Dārgāk, bet kvalitatīvāk

Ja svarīgākā prasība ir elektrības ietaupījums, speciālists iesaka meklēt uz gludekļa uzrakstu energy care. Tas nozīmē, ka elektrības patēriņš samazināts. "Visvairāk elektrības gludeklis patērē, lai uzsildītu ūdeni tvaikam. Konkrētais Philips gludeklis savu vērtību ar šo ietaupījumu atpelna sešu gadu laikā," skaidro R.Plaudis.
Ir dzirdēts, ka mūsdienu sadzīves tehnika paredzēta lietošanai tikai pāris gadiem. "Garantija šiem gludekļiem ir divi gadi, bet es uzskatu, ka Philips un Braun ir ilgi kalpojoši, un šīs firmas tomēr garantē kvalitāti. Cena šādam gludeklim ir virs 20 latiem. Vēl laba firma ir Bomann, bet mums ir tikai šīs firmas gludināšanas iekārtas, nevis vienkārši gludekļi. Man pašam nav bijuši austriešu vai poļu ražojumi, tāpēc par to kvalitāti nevaru spriest."

Ja jāgludina daudz

Gludināmās iekārtas sastāv no gludekļa un atsevišķas ūdens tvertnes. Tām ir daudz lielāks tvaika spiediens un jauda nekā parastiem gludekļiem, ar tām var gludināt apģērbu arī uz pakaramā. Parastā mājsaimniecībā pēc šādas iekārtas lielas vajadzības nav, bet, piemēram, šūšanas darbnīcās vai viesu namos, kur daudz jāgludina, tā ir ļoti noderīga. Tā kā jauda, ar kuru tvaiks tiek izspiests, ir lielāka - 3,5 vai pat pieci bāri -, arī enerģijas patēriņš ir mazliet lielāks.

Papildu priekšrocības

Labos gludekļos ir iebūvētas atkaļķošanās sistēmas, kas pagarina ierīces kalpošanas laiku. Tad uz korpusa jābūt attiecīgam uzrakstam. Ja tajā ir jona tvaika iekārta, tad kalpošanas ilgums ir krietni lielāks, jo apkaļķošanās ir minimāla.
Ir gludekļi, kuriem novērsta pilēšana no tvaika pūtēja. Ja ar konkrētu modeli var gludināt arī vertikāli, tad ir uzrakstīts vertical steam. Tiek rakstīts arī, cik ūdens tvaika veidā vienas minūtes laikā tas izspiež.
Visiem mūsdienīgajiem gludekļiem ir tā sauktā pogas rieva, kas ļauj bez problēmām izgludināt audumu ap pogu.
Ja gludeklis ir kvalitatīvs, sakususi sintētika pie gludināmās virsmas nepielīp. Taču tā vispār neatgadīsies, ja tiks izvēlēta audumam atbilstoša temperatūra.
R.Plaudis uzsver, ka ūdens tvertnē vislabāk liet uz pusēm destilētu un krāna ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!