Foto: Publicitātes foto

Lai arī mājās uz pašu palodzēm dīgsti vēl tik sparīgi neaug, speciāli aprīkotās audzētavās zaļumi spraucas pret gaismu krietni ātrāk, un veikalu plauktos jau varam iegādāties dīgstus kastītēs. ''Vecapēni'' ir viena no atpazīstamākajām saimniecībām, kur audzē veselīgos dīgstus, tāpēc portāls TavsDārzs.lv sazinājās ar tās vadītāju Mārtiņu Kaugaru, lai noskaidrotu, kā viņu saimniecībā aug dīgsti, kādās platībās un kad ir īstā darba sezona šajā jomā.

Svaigo zaļumu aktualitātes

Saimnieks atklāj, ka šobrīd 30 m2 plašajās telpās audzē 30 veidus mazo zaļumu un sarkanumu, kurus var nobaudīt gan labākajos restorānos un kafejnīcās, kur tie tiek izmantoti ēdiena vizuālajam un garšas noformējumam, gan iegādāties veikalos. Sortiments tiek regulāri papildināts ar jauniem produktiem, tāpēc katrs gads ar zaļumu ražu tomēr ir atšķirīgs.

Katram mazajam, tikko izdīgušajam vai pirmās lapiņas lielumu sasniegušajam augam, ir izteikta garša, kura veselīgā veidā spēj papildināt ikvienu maltīti. Interesanti, ka restorāniem mazie zaļumi tiek piegādāti vēl augošā veidā, lai ražu varētu novākt tieši pirms uzlikšanas uz šķīvja.

Par aktualitātēm runājot, saimnieks atklāj, ka šīs sezonas jaunums mājas virtuves pavēlniecēm ir mikrosalāti. Ņemot vērā cilvēku vēlmi pēc ērti lietojamas veselīgās pārtikas, rudenī saimniecība sāka piedāvāt četru veidu mikrosalātus – redīsu, sinepju, zirņu un saulespuķu. Šos svaigos zaļumiņus var ērti izmantot izteiktas garšas un skaista noformējuma pievienošanai katrā maltītē – no sviestmaizes vai jogurta dzēriena brokastīs, līdz uzkodu dekorēšanai svētku vakarā.

Nesezonālais darbs audzētavā

Lai arī dīgstu audzēšanu lielākā daļa no mums asociē vien ar pavasari, patiesībā pieprasījums un arī piedāvājums pieejams visu gadu bez pārtraukuma. Augiem, protams, nav kalendāra, kur ieskatīties, lai uzzinātu gadalaiku, tādēļ sēklas paļaujas uz sajūtām un, saņemot pietiekamu mitruma un siltuma daudzumu, sāk dīgšanas procesu. Šīs īpatnības iespaidā saimniecībā arī var audzēt mazos zaļumus, neatkarīgi no tā, vai ārā ir sniegs un sals, vai tveicīgs karstums, skaidro Mārtiņš Kaugars.

Mazo un gardo zaļumu audzēšanai saimniecībā izmantoti tikai dabas faktori – mitrums, siltums un gaisma. Augi ar to tiek nodrošināti mūsdienīgā veidā – mitrums nāk no filtrēta dzeramā ūdens; siltums tiek uzturēts ar apkuri; gaisma rodas no modernām LED diodēm. Uzturot vienādus klimatiskos apstākļus, saimniecība arī var nodrošināt ar gandrīz identiskas kvalitātes produktiem visa gada garumā.

Augi fotosintēzei izmanto tikai zilās un sarkanās gaismas spektru, tādēļ saimniecībā izmantota izteikti violeta gaisma, kas ietaupa elektroenerģijas patēriņu un uzlabo augu veselību.

No sēkliņas līdz zaļumiem uz šķīvja

No sēkliņas iemērkšanas līdz augam, kas tiek piegādāts pircējam, paiet no piecām līdz 20 dienām, atkarībā no auga veida. Īsākais laiks ir redīsu un sinepju zaļumiņiem, bet ilgākais – bazilikam un avotkresēm.

Būtisks faktors, lai izaudzētu skaistus un gardus zaļumus, ir to regulāra kopšana. Ja pavasarī un vasarā uz virtuves palodzes saimniece pieskata un apkopj mazos, trauslos augus, tad tie izaug tikpat skaisti un gardi kā speciālos apstākļos. Tomēr rudens un ziemas periodā Latvijas apstākļos nav pietiekams saules gaismas daudzums un mazie salātiņi pat pie loga neizstīdzēs pietiekami un nebūs tik aromātiski, tāpēc kā alternatīva noteikti var būt veikalā iegādājamie, speciālos apstākļos audzētie dīgsti.

Ja vēlies pamazām sākt audzēt svaigos vitamīnus pašu mājās, tad aizņemies šos padomus, kur ieteikumus sniedz arī saimniecības vadītājs Mārtiņš, lai gala rezultāts ikkatram sniegtu gandarījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!