Foto: Shutterstock
Tas, ka ir ziema, nenozīmē, ka taviem zaļajiem īkšķīšiem jāsēž dīkstāvē! Jā, daudzi dārzkopību bieži vien uzskata par sezonālu "sporta veidu", taču ar to var nodarboties arī ziemā – tikai jāiemācās nedaudz citi noteikumi. Atceries, ka daudzi augi spēj izdzīvot gan iekštelpās, gan ārā, tad kāpēc gan tos nebaudīt visu cauru gadu? Daži no tiem ir dārzeņi, garšaugi, augļi un pat daži dekoratīvie augi. Izmantojot šīs ziemas stādīšanas priekšrocības, arī tu varēsi baudīt šos labumus, ko var sniegt ziemas dārzkopība.

Kāpēc tev vajadzētu ziemas dārzu iekštelpās?


Ieguvumi garīgajai un fiziskajai veselībai. Visu gadu ieskaujot sevi ar dažādiem augiem, tu vari palīdzēt saglabāt savu veselību un emocionālo stāvokli līdzsvarotāku. Augi mēdz padarīt mūs laimīgākus un gaisu mūsu mājās tīrāku.

Svaigi garšaugi un produkti. Audzējot augus tieši no mājām, tev nebūs jādodas uz veikalu! Tu arī precīzi zināsi, no kurienes nāk šie produkti.

Izmaksas. Ziemas mēnešos garšaugu, augļu un dārzeņu cenām ir tendence pieaugt, kāpēc gan šoziem nemēģināt ietaupīt, izaudzējot iecienītākos labumus tieši mājās?

Kādi augi ir labākie?


Vai mēģini izdomāt ideālo augu, ar ko sākt? Izmēģini savus spēkus pie dažiem garšaugiem. Tie ir lieliski piemēroti ēdiena gatavošanai, un tie var arī ievērojami ietaupīt naudu, salīdzinot cenas ar veikalā iegādātajiem garšaugiem. Daži garšaugi, kas labi aug telpās, ir: koriandrs, citronzāle, oregano, pētersīļi, piparmētras, rozmarīns, salvija, timiāns.

Pieci padomi, kā sākt savu iekštelpu ziemas dārzu

  • Kad pirmo reizi sāksi darboties savā dārzā iekštelpās, neaizraujies! Sāc ar mazumiņu! Sāc ar vienu vai diviem no saviem iecienītākajiem augiem. Sākot ar pārāk daudz būs grūti izsekot līdzi tam, kas tavā telpā aug labi un kas ne.
  • Neiegādājies visu uzreiz uzsākot darbu, iegādājieties tikai pirmās nepieciešamības preces, piemēram, podiņus. Tas dos laiku, lai saprastu, vai tev patīk dārzkopība iekštelpās, un neļaus iztērēt naudu lietām, kuras, iespējams, nemaz nebūs nepieciešamas.
  • Turi istabas augus un dārza augus atsevišķi, piemēram, āra dārzu augu noteikti glabā tālāk no istabas augiem. Atstāj tos atsevišķās telpās uz dažām nedēļām, tādā veidā izvairīsies no nevēlamiem pārsteigumiem.
  • Izmanto mēslojumu – jā, mēslojumu! Mēslojums nav paredzēts tikai ārpus telpām, to vajadzīgs izmantot arī iekštelpās. Tas palīdzēs augiem palielināt augšanas jaudu.
  • Atceries, ka augi, kas lieliski aug ārā, telpās var neaugt tikpat labi. Laika gaitā varēsi noteikt, kuri augi vislabāk aug tieši tavās mājās.


Neatkarīgi no tā, kādus augus izvēlies, noteikti izpēti ideālās temperatūras, apgaismojuma un ūdens prasības. Veicot dažas papildu darbības, tavs jaunais iekštelpu dārzs zels.

Ko var izaudzēt ziemas dārzā?


Pirmais un vissvarīgākais solis ir saprast, kuras augu kultūras ir vislabāk piemērotas audzēšanai telpās. Tad ir runa par to, lai katram tiktu radīti pareizie apstākļi.

Ja tev ir logs, kas vērsts uz dienvidiem, tad daudzas no kultūrām ir diezgan viegli ziemas laikā izaudzēt iekštelpās. Ja augi aug podā ārpus telpām, tad vienkārši pārvieto tos uz iekšpusi un turpini nodrošināt ar ūdeni un mēslojumu. Citiem augiem būs nepieciešams papildu apgaismojums, jo ziemas dienas ir pārāk īsas, lai daudzas augu sugas varētu veikt pietiekamu fotosintēzi.

Garšaugi

Baziliks, oregano, salvija, lavanda, piparmētra, timiāns, rozmarīns, dilles un citi garšaugi ir vieni no vienkāršākajiem garšaugiem, ko audzēt telpās. No tiem piparmētra ir visizturīgākā ēnā, lai gan tai joprojām ir vajadzīgas dažas stundas tieša apgaismojuma katru dienu, lai tā uzplauktu. Bazilikam un dillēm ir visaugstākās siltuma prasības, tāpēc pārliecinies, ka tie atrodas telpā, kurā naktī temperatūra nenokrītas zem 15 grādiem.

Zaļumi

Salātus, rukolu, spinātus, lapu jeb kale kāpostus un citus lapu zaļumus arī ir viegli audzēt iekštelpās, lai gan lielāks ieguvums būs tos novākt kā mazus zaļumus, nevis mēģināt tos izaudzēt līdz briedumam. Vari ik pēc dažām nedēļām sēt jaunu "sēklu partiju". Zaļumiem nav nepieciešama papildu gaisma, ja tie atrodas pie saulaina, uz dienvidiem vērsta loga. Pretējā gadījumā katru dienu nodrošini 10 līdz 12 stundas mākslīga apgaismojuma.

Ķiršu tomātiņi

Augošus augus ziemā ir grūtāk audzēt iekštelpās, jo lielākajai daļai ir vajadzīga plaša saules gaisma un karstums, lai tie nobriestu. Ķiršu tomāti ir viena no visvieglāk augošajām kultūrām, ko audzēt telpās, lai gan tiem noteikti būs nepieciešams mākslīgais apgaismojums apmēram 16 stundas katru dienu. Ideāla ir silta saules istaba, kurā dienas temperatūra sasniedz 24 līdz 27 grādus.

Foto: Shutterstock

Čili pipari

Čili (kajēnas pipari, halapenjo un citi) ir vēl viena augļu ēdamo kategorija, ko ir samērā viegli audzēt iekštelpās. Visvienkāršākās ir mazākās šķirnes, piemēram, kajēnas pipari. Audzēšanas prasības ir tādas pašas kā ķiršu tomātiem.

Foto: Shutterstock

Citrusaugļi

Daži pundurcitrusaugļu veidi (kurus var turēt lielā podā) ir piemēroti audzēšanai telpās vai vismaz pārziemošanai telpās. Citrusaugļu skaistums ir tāds, ka daudzas šķirnes nogatavojas ziemā. Lai iegūtu labākos rezultātus, no pavasara līdz rudenim citrusaugļus turi traukos ārā, pārvietojot tos iekšā ikreiz, kad nakts temperatūra sāk pazemināties zem 10 grādiem. Apelsīni un greipfrūti ir grūti nogatavināmi iekštelpās, lai gan citroni un laimi ir tīri labi nogatavināmi.

Dīgsti

Dīgsti ir vienkāršākais veids, kā ziemas drēgnumā audzēt nedaudz svaigas pārtikas. Diedzēšanas komplekti ir jūsu labākā izvēle — tie būtībā ir burka ar perforētu vāku. Mērcē sēklas vienu vai divas dienas un pēc tam ļaujiet tām dīgt burkā, skalojot divas reizes dienā. Tiešā saules gaisma nav nepieciešama; viss, kas nepieciešams, ir parasts telpas apgaismojums.

Mikrozaļumi

Mikrozaļumi būtībā ir dīgsti, kuriem ir ļauts attīstīties pirmajām lapām. Vai arī varētu teikt, ka tie ir mazuļi zaļumiem. Atšķirībā no dīgstiem, mikrozaļumiem ir nepieciešama augsne. Kad pirmās lapas izaug, tās nogriež ar šķērēm tieši virs augsnes.

Foto: Shutterstock

Loki

Garšīgs papildinājums daudzām receptēm! Lociņus var bez problēmām audzēt uz palodzes ne tikai ziemā, bet visa gada garumā. Augsnei jābūt smilšainai un bagātīgai ar barības vielām. Vienīgais, kam jāpievērš uzmanība: laistīt augsni katru reizi, kad tā izžūst, un novietot podu dienas laikā tiešos saules staros.

Atceries, ka tu pats esi noteicējs, kas atradīsies tavā ziemas dārzā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!