Foto: Shutterstock
Ir tēmas, par kurām daudz nerunā, jo tās nav tās ērtākās. Bēru tēma noteikti ir viena no tām, pat ja runa ir tikai par ziedu pasniegšanu šādos notikumos, jo tas uzjundī kādas atmiņas. Taču par to nerunāt arī nav pareizi, tāpēc ''Tavs Dārzs'' konsultējās ar floristi, lai noskaidrotu, kas jāievēro ziedu izvēlē, ja jādodas uz bēru ceremoniju, kādi ir nerakstītie likumi vainagu pasūtīšanā un kas ir tās nianses, par kurām paši nemaz neaizdomājamies pieredzes trūkuma dēļ.

Griezto ziedu izvēle

Pasaulē ir daudz un dažādas bēru tradīcijas. Ir pat valstis, kur no aizgājēja atvadoties, ziedus nenes, tomēr pie mums jau izsenis ir pieņemts uz kapiem doties ar ziediem. Kas būtu jāņem vērā, izvēloties ziedus? Vienmēr ir ļoti svarīgi saprast un apzināties, ka dodamies atvadīties pēdējo reizi un tādēļ būtu labi piedomāt pie tā, kādus ziedus nesīsim, lai atvadītos ar godu. Aizgājēja tuvinieki noteikti zinās, kādi bija mirušā mīļākie ziedi un parasti tos arī izvēlas, stāsta ziedu salona ''Aina'' floriste Vita Kaševska. Tā ir ļoti mīļa un personiska izvēle un noteikti būs vispareizākā.

''Nevajag baidīties doties uz bērēm ar oranžu dāliju pušķi vai zilu rudzupuķu klēpi, ja zini, ka tieši šie ziedi dzīves laikā ir nesuši prieku aizgājējam. Ja dodies atvadīties no attālāka cilvēka un nezini, kāda krāsa vai ziedi viņam ir patikuši, tad izpēti ziedu salona piedāvājumu. Varbūt kādi ziedi uzrunās un sapratīsi, ka tieši tie būs īstie pēdējai atvadai. Droši konsultējies ar ziedu salona pārdevējiem, viņi ar lielāko prieku palīdzēs. Izvēloties baltus ziedus, tā vienmēr būs pieklājīga un pareiza izvēle, ja apjūc lielajā ziedu piedāvājumā.'' Ja runājot par kāzām, ir ziedi, kurus neiesaka pasniegt, piemēram, lilijas ar putekšņiem, rozes ar ērkšķiem u.c., tad vaicājot par bērēm, tik striktu noteikumu nav. It īpaši, ja ir zināms, kādi ir aizgājēja mīļākie ziedi, ierobežojums nevar būt krāsa vai kas cits.

''Tomēr, ja nevari izvēlēties starp smaržīgajām lilijām un kādiem citiem ziediem, tad labāk izvēlēties ziedus bez izteiktas smaržas. Jo cilvēkiem ir izteikta asociatīvā atmiņa uz smaržām, tāpēc, ierodoties uz tik skumju pasākumu ar lielu, izplaukušu smaržīgo liliju pušķi, vēlāk saskaroties ar šiem ziediem citos pasākumos, bieži vien ir tā, ka smarža atsauc atmiņā bēres.'' Tāpat atceries, ka bērēs ierasts pasniegt grieztos ziedus skaitā, kas ir pāra skaitlis.

Iegādājoties grieztos ziedus, vienmēr piekodini, lai tie būtu ietīti papīrā. Tas svarīgi, lai vēsajos laikapstākļos ziedi pāragri nenosaltu un transportējot paši ziedi nesalūztu un nenobirtu. Arī sēru vainagus, štrausus, pušķus jāietin papīrā. Taču, dodoties jau uz atvadu ceremoniju, papīrs noteikti jāņem nost! Ziedu ietīšana caurspīdīgā papīrā uz bērēm īsti neatbilst mūsu mentalitātei. Floriste atzīst, ka ir valstis, kur arī uz bērēm nes ziedus caurspīdīgos vai spīdīgos un pat krāsainos papīros, bet pie mums tā nav pieņemts.

Izvēloties grieztos ziedus bēru ceremonijai, parasti ziedkātus apsien ar melnu lentu. Lentai ne vienmēr ir jābūt melnai. Bieži melno lentu sien apvienojumā ar baltu lentu. Var izvēlēties arī tumšāku nokrāsu lentas – tumši zaļu, zilu, violetu, tāpat lentu var pieskaņot ziediem. Piemēram, ja izvēlētas četras dzeltenas kallas, tad kātus var apsiet ar dzeltenu un melnu lentu, skaidro floriste.

Ziedu pasniegšana krematorijā

Uz krematoriju ir pieņemts doties ar mazāku skaitu ziedu. Visbiežāk cilvēki izvēlas divus vai četrus ziedus. Bet vairākkārtīgi esam sazinājušies ar krematoriju un tādēļ droši varam apgalvot – uz atvadu ceremoniju krematorijā droši var doties arī ar vainagu vai štrausu. Un, ja sirds saka, ka aizgājējam kā pēdējo atvadu gribas aiznest klēpi ar ziediem, tad droši to var darīt. Krematorijai nav ierobežojumu ziedu daudzumam, lai arī daudziem šādi pieņēmumi rodas.

Sēru vainagi

Foto: Shutterstock

Visbiežāk sēru vainagus izvēlas nest kā atvadu ziedus no vairākiem cilvēkiem kopā. No ģimenes, no darba kolektīva, no draugu loka. To, kādu vainagu izveidot, noteikti vajadzētu izrunāt savā starpā un tad ar floristu vienoties par krāsām, ziediem, to izvietojumu. Tradicionāli ir pieņemts, ka vainags ir apaļš, uz skuju pamatnes, bet arī vainagu mode mainās, ieklausoties palicēju vēlmēs un tajā, kādu vainagu viņi vēlētos nest kā pēdējo atvadu sveicienu.

Vainagos parasti izvēlas likt arī sēru lentas. Izvēloties par labu sēru lentām, būtu jāzina, ka uz sēru lentas nevajadzētu rakstīt palicēju vārdus. ''Piemēram, mazdēlam ir nomiris vectētiņš un uz lentas mazdēla darba kolektīvs raksta viņa vārdu. Tas gan nav rakstīts likums, tomēr īsti labi tā nebūtu darīt. Uz lentas ierasts norādīt aizgājēja vārdu vai piederību, bet otrā pusē lentai raksta, no kā vainags pasniegts. Uz lentām raksta arī dzejas rindas vai kādus vārdus, ko gribas pēdējo reizi teikt.'' Floriste arī iesaka apdomāt teksta garumu – jo garāks būs teksts, jo sīkāka būs druka uz lentas, lai to ietvertu. Un, jo sīkāka druka, jo grūtāk salasāms būs teksts.

Nav gadījumu, kad vainagu noteikti vajag vai pretēji – nevajag. Tā ir pašu brīva izvēle. Visbiežāk vainagu izvēlas nest kā atvadu ziedus no vairāku cilvēku kompānijas. Tā var būt aizgājēja radu saime, darba kolēģi vai draugu pulks. Arī paši tuvākie var nest vainagu, nav tādu noteikumu, kas nosaka, ka, piemēram, mazdēls vai dēls nevarētu nest savam piederīgajam vainagu. Vainagu var nest arī individuāli, no viena cilvēka. Vainags vienmēr izskatīsies pieklājīgi un svinīgi. Bēru procesijas laikā bieži vien pavadītāji, kuri ir ieradušies ar vainagiem, iet uzreiz aiz tuviniekiem.

Kapu vietas sakopšana

Foto: Shutterstock

Latviešiem ir ļoti izteikta kapu kultūra un savu tuvo cilvēku kapu kopiņas vienmēr cenšamies turēt sakoptas un izdaiļotas ar ziediem un svecītēm. Tā ir ļoti mīļa un jauka tradīcija, kas tiek nodota no paaudzes paaudzē. Tuvojoties piemiņas dienai, kad laiks ārā ir kļuvis tumšs un pelēks, kad dodamies uz kapiem, lai pieminētu mīļos un tuvos un lai sakoptu kopiņas, rodas jautājumi, kādus ziedus tad labāk nest. Vai nenovītīs, vai nenosals? Šāds laiks ir piemērots skuju zariem, lai nosegtu kopiņas un sagatavotu tās ziemai.

Uz kapu kopiņām cilvēki bieži izvēlās uzlikt kādu vainadziņu no sausajiem ziediem, kas nenosals un nenovītīs. Šādus vainadziņus parasti var nopirkt pie kapiem. Var veidot arī kādas kompozīcijas no mākslīgajiem ziediem, kuri saglabās savu krāsu un formu pat salā. Tomēr floriste pēc savas pieredzes ziedu salonā atklāj, ka visbiežāk cilvēki tomēr ir iecienījuši augus podiņos. Krizantēmas, ērikas, virši – nolikti pie kapu kopiņas, augi ziedēs ilgi, līdz pirmajām salnām. Vispateicīgākie ir viršu podiņi, jo tie pēc sala sakalst, saglabājot savu krāsu.

Ja vēlies iegādāties apstādījumus, lai kapa vieta izskatītos glīta ilgtermiņā, vērtīgus ieteikumus augu izvēlei raugies šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!