Foto: Publicitātes foto
Kamēr klimata pētnieki diskutē, vai šī ziema būs aukstākā desmitgadē vai tomēr pretēji – siltākā –, sniega tīrīšanas mašīnu izplatītāji parūpējušies par tehnikas palielinātu rezervi un apgalvo, ka ir gatavi nokrišņu daudzumam proporcionāli atbilstošam pircēju pieplūdumam.

"Kad pirms dažiem gadiem pēkšņi "satrakojās" ziema, un sniega kupenu augstums dažviet Latvijā ievērojami pārsniedza pusmetru, preču tirdzniecības vietās nepietika pat sniega pūtēju. Arī šogad sinoptiķi prognozē daudz nokrišņu, tādēļ labi sagatavojāmies šai sezonai un parūpējāmies par lielāku tehnikas rezervi," portālam "Delfi" stāsta "Husqvarna Latvija" dīleru pārdošanas vadītājs Armands Šatrovskis.

Iepriekšējā ziemas sezonā "Husqvarna" produktu izplatītāji vien pārdeva vairāk nekā 250 sniega pūtēju. "Šie pārdošanas rādītāji katru gadu tikai pieaug. Par sniega savākšanas tehniku interesējas ne tikai privātpersonas, kurām ir savas mājas, lauku viensētas, bet arī māju īpašnieku biedrības, komunālo pakalpojumu sniedzēji, uzņēmumi ar lielu platību, pagalmiem vai noliktavām. Daži uzņēmumi, kas sniedz noliktavu pakalpojumus, izmanto kompaktas sniega novākšanas mašīnas ne tikai sniega notīrīšanai no pagalmiem un ceļiem, bet arī jumtiem. Ir ievērojama arī tendence, ka dārgāku sniega novākšanas tehniku kopīgi iegādājas vairāku māju īpašnieki vai māju īpašnieku biedrības," skaidro Šatrovskis.

Lāpsta vai sniega pūtējs – kā izvēlēties piemērotāko variantu?

Sniega tīrīšana ar lāpstu – diezgan smags un laikietilpīgs darbs. Plašas teritorijas tīrīšana dažreiz var prasīt daudzas stundas. Šādu darbu ievērojami ātrāk var paveikt ar sniega pūtēju. Tomēr speciālisti norāda, ka pirms lāpstas vai sniega pūtēja izvēles vērā jāņem daži svarīgi apstākļi.

"Galvenā problēma, sevišķi privātmāju īpašniekiem – kur likt novācamo sniegu? Sniega pūtējs izsviež sniegu pa īpašu atveri līdz 15 metru attālumam. Ja pagalms ir mazs, var izrādīties, ka pūtējs visu sniegu izmetīs kaimiņa teritorijā. Tādēļ, pirms sniega pūtēja izvēles, jāņem vērā platība, kur notiks tīrīšana," iesaka Šatrovskis.

Ar sniega pūtēju būs grūti tīrīt nelīdzenu, paugurainu zemes gabalu vai pagalmu, kurā novieto automašīnas, kur ir daudz kāpņu, pakāpienu.

Cits visbiežāk uzdotais jautājums: "Kādu modeli izvēlēties?"

"Parasti privātmāju īpašniekiem ziemā sniegs jānotīra tikai pie garāžas un no piemājas celiņiem. Šādā gadījumā pietiek ar mazas jaudas sniega pūtēju. Viens no populārākajiem "Husqvarna" modeļiem – apmēram 35 kilogramus smags vienpakāpes sniega pūtējs ST 121 E, kas piemērots neliela, līdzena pagalma tīrīšanai. To viegli var izmantot ikviens," saka A. Šatrovskis.

Armands Šatrovskis piebilst, ka iespējami divu veidu sniega pūtēji: vienpakāpes un divpakāpju. "Husqvarna" piedāvā abu veidu modeļus. Vienpakāpes sniega pūtēji der nelieliem sniega tīrīšanas darbiem. Divpakāpju sniega pūtēji darbojas atbilstoši divu pakāpju principam: vispirms sniegu padod ar savācēja gliemežtransportieri, pēc tam to izpūš ar ventilatora spārnu ratu. Vienpakāpes sniega pūtējam nav ventilatora spārnu rata.

Lielu teritoriju tīrīšanai paredzētajiem divpakāpju modeļiem ir riteņu piedziņa, jaudīgāki dzinēji, lielāka darba platība. "Mūsdienu tehnika," saka A.Šatrovskis, "gluži kā automašīnas, tiek izlaistas ar dažādām papildu īpašībām: stūres pastiprinātāju, apsildāmiem rokturiem, LED lukturiem u.tml. Tas sniega tīrīšanu padara ja ne par izpriecu, tad vismaz par vieglāk un ātrāk paveicamu darbu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!