Foto: Shutterstock
Par apkures iekārtas nomaiņu nereti sākam domāt ziemā, kad saprotam – esošais risinājums savu funkciju nepilda gana labi. Ziemā, protams, būtu neprāts to mainīt, bet tagad ir īstais laiks, lai izpētītu piedāvājumu un arī sāktu krāt naudu, jo apkures sistēmas nomaiņa nav lēts prieks. Kā neapjukt plašajā piedāvājumā, pēc kādiem kritērijiem izvēlēties apkures iekārtu un kādi ir to plusi un mīnusi, skaidrojam rakstā tālāk.

Portālam "Tava Māja" viedokli par apkures veidiem uzticēja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes (MTAF) Siltumenerģētisko sistēmu katedras vadītājs Dmitrijs Rusovs un RTU MTAF absolvents, zinošs industrijas pārstāvis Ernests Jēkabs Beigarts. Tāpat viedoklī dalījās privātmāju īpašnieki, kuri savās mājās ierīkojuši siltumsūkņus, gāzes apkures katlus, granulu un brikešu katlus, kā arī elektriskās apkures katlus.

Kāpēc mainīt pašreizējo apkures katlu pret citu?

Apkures katls var būt morāli vai fiziski nolietojies. Varbūt fiziski katls ir labā stāvoklī, bet tā rādītāji neatbilst šodienas prasībām. Tāpat katls var būt vienkārši "izgājis no ierindas", var arī sākt kristies tā lietderības koeficients. Vēl viens no variantiem, kāpēc mainīt apkures katlu, saistāms ar pašu māju – varbūt tā tagad ir nosiltināta, samazinājies patēriņš, tāpēc arī labāk izvēlēties apkures katlu ar mazāku jaudu.

Kā izvēlēties piemērotāko apkures katlu? Pēc kādiem kritērijiem vadīties?

Ir vairāki aspekti, kas jāņem vērā, izvēloties apkures katlu, – saimnieku finanses (vai varēsim to atļauties nopirkt un uzturēt), mājas lielums (kvadrātmetros), kāds apkures veids ir mājās (radiatori, siltās grīdas), kur māja atrodas (ja tā būs pilsētā, tad, iespējams, tuvumā būs gāzesvads, kam varēs vieglāk pieslēgties), vai mēs būsim gatavi tīrīt apkures katlu (piemēram, regulāri grābt pelnus), kā mēs tiksim pie kurināmā materiāla (to pasūtīsim, vai arī mums ir savs mežs), kāda būs ietekme uz vidi utt.

Gāzes apkure

Ierīkošana un izmaksas:

  • jāpiesaista sertificēti speciālisti, saimnieks pats nevarēs uzstādīt;
  • ne visos īpašumos ir pieejams gāzesvads. Ja māja ir pilsētā, jārēķinās ar papildu izmaksām, ievelkot gāzesvadu līdz pat mājām. Izmaksas var sasniegt vairākus tūkstošus, bet tas atkarīgs no tā, cik tālu šis vads ir no mājas, kādi ir šķēršļi īpašumā utt. Aptuvenās ievilkšanas izmaksas, sākot no 2 tūkstošiem eiro;
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!