Foto: Shutterstock
Lilijas noziedējušas, rozes apgrieztas, samēslotas tās briedina pumpurus otrajai ziedēšanai, sīpolpuķu sīpoli iztīrīti stāv kastītēs vēdinātā, sausā nojumē, gaidot izstādīšanu, dobes ne vienu vien reizi ir izravētas, hortenzijas sāk savu vareno ziedēšanu, bet flokši noziedot piepilda dārzu ar rūgtu smaržu. Lai gan lielu darbu dārzā vairs nav, puķu dobēs vienmēr kādu darbiņu var atrast.

Padomos ar "Tavs Dārzs" lasītājiem dalās Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza dekoratīvo lakstaugu nodaļas vadītāja Inese Nāburga.

"Augustā vēl jāapgūst puķu dobes – jāizvēlas vietas, kur rudenī stādīsiet sīpolpuķes, un labi, ja tās jau var pārrakt, bagātinot ar rudens kompleksajiem minerālmēsliem. Bet vēlziedes un krokusus vēlams stādīt jau mēneša vidū.

Var sākt ceru un puduru dalīšanu un pārstādīšanu tiem augiem, kas noziedēja pavasarī un vasaras sākumā (adoņi, akmeņlauzītes, arābes, bergēnijas, bitenes, epimēdijas, lakači, neļķes, aslapu un izplestie flokši, īrisi, ziemziedes u.c.).

Visas ziedošās un noziedējušās ziemcietes būs pateicīgas par daudz kālija saturošiem papildmēslojumiem, kas veicinās to ziemcietību, pārziemošanu. Novērtējiet augu lapotnes stāvokli, iespējams, nepieciešams papildu smidzinājums ar mikroelementiem (Zn, B, Mg, Cu). Jāsalasa sēklas puķēm, kuras domājat sēt nākamajā gadā, bet, ja ir izaudzēti divgadīgo puķu stādi (štokrozes, uzpirkstītes, studentneļķes), laiks tos izstādīt pastāvīgajā vietā dobēs."

Savukārt, kas augustā darāms augļu, dārzeņu un ogu dārzā, lūko šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!