Foto: Shutterstock
Dzirdētās ziņas par to, ka stindzinošais sals šoziem diez vai vēl atgriezīsies, liek jau domāt par rosīšanos dārzā. Taču, kamēr zeme pamazām sasilst, nesēdēsim rokas klēpī salikuši, bet gan izdarīsim visu to, kam neatliks laika pavasarī.

Pārbaudi sīpolpuķes!

Foto: Shutterstock

Ir laicīgi jāpārbauda stāvoklis tumšajos pagrabos, kur glabājas sīpolpuķes un stādi, kas tā vien gaida savu pavasara iznācienu. Bieži vien pagrabos tiek glabāti dāliju gumi, gladiolu sīpoli, fuksijas un citi sīpolaugi. Ja kādi sīpoli ir bojāti vai iepuvuši, tie noteikti ir jāizmet, lai netiktu sabojāti arī pārējie.

Ja pagrabā glabājas dārzeņi un augļi, pārbaudi, vai starp tiem nav kāds bojāts, lai līdz pat pavasarim pietiktu ziemas krājumi.

Sēklu iegāde

Foto: Shutterstock

Pavisam drīz sāksies ziedu, dārzeņu, zaļumu un salātu sēšanas laiks, tāpēc ir laikus jānodrošinās ar sēklām, pirms tās nav vēl izpirktas. Kārtīgi pārdomā, ko vēlies sēt šajā gadā un iegādājies jau laikus sēklas, lai nebūtu pēdējā brīdī jāattopas, ka viss labākais ir jau izpirkts un nāksies iztikt bez svaigajiem vitamīniem vai košajiem ziediem. Patiesībā tieši šobrīd sēklu piedāvājums veikalos ir visplašākais, tāpēc izmanto iespēju. Iegādājies jau laikus arī sēklas zālājam, lai tas atgūtu savu zaļumu ātrāk ar košāk.

Dārza plāns

Foto: Shutterstock

Šis ir īstais laiks, kad plānot dārza noformējumu un dobju ieviešanu. Ja nepieciešams, izveido plānu uz papīra, uzzīmējot un pierakstot, kur vēlies stādīt dārzeņus, kur zaļumus un kur puķes, lai dārza darbi ritētu vieglāk tad, kad būs jau pēdējais brīdis sēšanai un stādīšanai. Iedvesmojies no interneta dzīlēs atrodamajām idejām dobju izveidē un izplāno, kā varētu papildināt savu dārza noformējumu šajā gadā – tās var būt dobes kastēs, ziedu kompozīcijas dobēs, stādu veidošana vecās mucās vai ķerrās, vai arī ziedu kastes uz loga malas. Viens ir izplānot, bet otrs – kaut daļu jau realizēt, tāpēc vari jau sākt gatavot nepieciešamos materiālus un iegādāties nepieciešamās lietas ideju realizēšanā.

Ja esi ieplānojis papildināt augļu dārzu ar kādiem stādiem, tad jau laikus izdomā, ko tieši vēlies iestādīt šajā gadā un ieplāno stādiem piemērotākās vietas. Taču esošos augļu kokus apkaļķo, lai mizas neieplaisātu no spilgtās pavasara saules. Dekoratīviem skujeņiem aptin apkārt agroplēvi, lai pavasara saulē tie neapdegtu. 

Darba rīki

Foto: Shutterstock

Lai dārza darbu dienā nenāktos attapties, ka grābeklis ir nekam nederīgs, kaplis vairs nepilda savas funkcijas un ir nepieciešamība pēc jaunas lejkannas, pārbaudi sen neaiztikto dārza darbu piederumu krājumu jau tagad. Laikus iegādājies jaunus dārza cimdus, pārbaudi vai ķerra pilda savas funkcijas, grābeklim joprojām ir visi sari un spaiņi sala laikā nav ieplaisājuši. Ticiet, pavasarī daudz patīkamāk būs ķerties pie dārza darbu darīšanas, ja rīki būs labā stāvoklī. Ja būs nepieciešams atjaunot siltumnīcu, tad laikus iegādājies arī plēvi un citus materiālus, kas nepieciešami dārza atjaunošanai.

Nepieciešamais stādiem

Foto: Shutterstock

Ja labprāt pievērsies sēklu sēšanai jau telpās, lai tām būtu vieglāk ieaugt zemē, tad sagatavo un laikus iegādājies speciālos konteinerus, kastes vai podiņus, kurās ieviest sēklu sēšanu un pirmo stādu audzēšanu. Sagatavo arī piemērotu augsni un minerālmēslus. Februāra beigās jau varēs stādīt pirmās sēklas, tāpēc nodrošinies laicīgi ar nepieciešamajiem rīkiem sekmīgākam procesam. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!