Pēc labi pavadītiem svētkiem un brīvdienām jāpievēršas dārza aprūpei, tāpēc sagatavotais dārza darbu kalendārs palīdzēs pievērsties piemērotākajiem dārza darbiem katrā dienā.


29.–30. jūnijs

Lapu dienas. 29. jūnijā ir Pētera diena, kad siena pļavā zibens un pērkona iespējamo dusmu dēļ nevajagot strādāt. Toties šī ir enerģētiski spēcīga diena – trīs dienas pirms pilna Mēness, kad viss labi augot. Šajā dienā var stādīt ziedkāpostus un kolrābjus, atkārtoti sēt dilles un dažādus vasaras otrajai pusei piemērotu šķirņu salātus, kā arī skābenes rudens ražai. 30. jūnijā pļauj zāli, appļauj jaunos zālienus un apgriež dzīvžogus, lai tie labi sakuplotu. Laista visu, kam tas nepieciešams. Dod papildmēslojumu. Pavairo augus ar lapainiem spraudeņiem.

1.–3. jūlijs

Augļu dienas. Līdz pat 3. jūlija priekšpusdienai piemērots laiks vākt un pārstrādāt zemenes un saldos ķiršus. Ķiršu kokiem vienlaikus var izgriezt zarus, retinot vainagu, kā arī pazemināt saldo ķiršu augumu. Ja ienākušās upenes, arī tās vāc un pārstrādā. Vīnogulājiem, kuri tagad beidz ziedēt, izgriež vai saīsina liekos dzinumus, kas neražos. Pie resnākiem vīnogulāju dzinumiem piesien pudeles ar rūgstošu šķidrumu lapseņu izķeršanai. Ja ir karsts un sauss laiks, vīnogulāji var inficēties ar īsto miltrasu. To var ierobežot, vīnogulājus apputinot ar sēru. Savukārt, ja laiks ir vēss un mitrs, var izplatīties neīstā miltrasa. Tad steigšus jāmiglo ar Bordo šķidrumu. Tomātiem izlauž pazarītes, tomātiem un gurķiem veic nepieciešamo kopšanu un veidošanu, novāc ražu, to skābē un konservē. Vāc sezonas ārstniecības augus.

4. jūlijs

Sakņu diena. Tā sākas jau 3. jūlija pēcpusdienā. Labvēlīgs laiks augsnes irdināšanai, ravēšanai un nezāļu apkarošanai. Sēj melnos rutkus glabāšanai ziemā, sēj arī piemērotas redīsu šķirnes un Japānas redīsus jeb daikonus. Rok agros kartupeļus, novāc jaunos burkānus. Kartupeļu stādījumos jau var saimniekot Kolorādo vaboles. Ja platības nelielas, visvienkāršāk būs tās nolasīt un iznīcināt. Labiekārto dārzu, nostiprina un planē nogāzes, veido un klāj celiņus, ierok stabus sētām un dārza būvēm.

5. jūlijs

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena. Taču nevajadzētu aizmirst par dārza kopšanu. Ravē, appļauj nezāles. Apstrādā augsni zemesgabalos, kas paredzēti rudens sējumiem un stādījumiem.

6. jūlijs

Foto: LETA

Ziedu diena. Zāļu tējām vāc liepziedus un asinszāles. Raudene noderēs gan veselīgām tējām, gan ēdienu garšas uzlabošanai. Iepriekš sagatavotā dobē, labāk ēnainā vietā, sēj divgadīgās puķes, piemēram, atraitnītes, studentu neļķes, kāršrozes, mēnesenes jeb naudiņpuķes un pulkstenītes. Paliekošā vietā sēj kailstublāju magones, jo tām nepatīk pārstādīšana. Divgadīgo puķu dēsti dobēs būs jāizstāda vēlākais septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!