Foto: DELFI
Tagad jāizmanto katra saulaina diena, lai paspētu izdarīt iekavēto vēsā un lietainā maija dēļ. Mūsu klimatā, lai iegūtu labu ražu, sakņu dārzu vajag apsēt un sastādīt aptuveni līdz 7. jūnijam.

1. jūnijs. Ziedu diena.

Foto: Shutterstock

Sēj un stāda vasaras puķes. Sēj divgadīgās un daudzgadīgās puķes, kas uzziedēs nākamgad. Stāda dālijas un kannas. Ziemcietes mēslo ar nātru vai nezāļu vircu vai atšķaidītu putnu mēslu raudzējumu. Stāda brokoļu un ziedkāpostu dēstus. Pļauj nātres, tauksaknes un strutenes, no tām gatavo raudzējumus augu mēslošanai un stiprināšanai. Sēj griķus zaļmēslojumam. Vāc ārstniecības augus.

2.–3. jūnijs. Lapu dienas.

Foto: Shutterstock

Vēl var sēt salātus, skābenes un spinātus, kā arī dilles un citus garšaugus. Izstāda bazilika dēstus. Ja to ir nedaudz, īstā vieta būs starp tomātiem. Stāda kāpostus un ziedkāpostus. Pastāvīgā vietā izstāda rabarberu un daudzgadīgo sīpolu stādus, ja neesat paspējuši to izdarīt agrāk. Sēj, kā arī pļauj zālienu, ja zāle paaugusies. Tukšajos zemesgabalos zaļmēslojumam sēj eļļas rutkus, baltās sinepes, rudzus vai vīķus. Laista augus.

4.–5. jūnijs. Augļu dienas.

Foto: Shutterstock

Sēj zirņus, stāda jau izdiedzētas pupiņas un pupas. Ir pēdējais brīdis iesēt gurķus, kabačus un iestādīt lauka tomātus. Ķirbju dēstiem izvēlas saulainu vietu un barības vielām bagātu augsni, piemēram, blakus komposta kaudzei. Ja nepieciešams, veido plēves siltumnīcās augošos gurķus un tomātus. Augļu dārzos laiks izlaist trihogrammas un izlikt feromonu slazdus kaitēkļu ierobežošanai.

6.–7. jūnijs. Sakņu dienas.

Foto: Shutterstock

Sēj burkānus, redīsus, kāļus, rāceņus un galda bietes. Ja vēl nav iestādīti sīpoli un kartupeļi, pēdējais laiks tos likt zemē. Īstais laiks ravēt un rušināt dārzeņu dobes. Agri sētajiem sakņaugiem un sīpoliem dod papildmēslojumu. Jaunajiem augļu kokiem un ogulājiem jāizkaplē apdobes. Jāskatās, vai neparādās augu kaitēkļi un slimības, tās jāierobežo. Sakārto dārzu un teritoriju – klāj celiņus, nostiprina nogāzes, planē augsni, ierok stabus sētām un citām dārza būvēm.

8. jūnijs. Ziedu diena.

Zāļu tējām vāc raspodiņus. Ja izdodas sameklēt, rīta pusē ievāc baldriāna ziedkopas dārza augu spēcināšanai. To darot, protams, jāievēro dabas aizsardzības noteikumi. Savāktajiem ziediem pielej nedaudz lietusūdens un izspiež sulu, kas ir tumši zaļā vai kafijas brūnā krāsā. Lej tīrā pudelē un novieto tumšā, vēsā vietā, lai norūgst. Augu biezumus liek kompostā, jo tie piesaista fosforu un arī sliekas. Pudeli pilnībā aiztaisa tikai aptuveni pēc mēneša. Sulu var glabāt visu gadu un lietot pēc vajadzības. Piemēram, 2–3 ml baldriāna sulas sajauc ar pieciem litriem silta lietusūdens un ar to miglo ziedošus augļu kokus vai zemenes, pasargājot ziedus no salnām. Ar šādu šķīdumu rudenī apsmidzina arī vīnogas, ja ogas vēl nav nogatavojušās un gaidāmas salnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!