Foto: Shutterstock
Šajā dārza darbu kalendāra nedēļā jāpagūst iesēt saknes, kārtīgi ar vircu un pelniem pabarot dārza augus, iestādīt vasaras puķes dobēs un pie viena savākt ārstniecības augus tējām.

13.–15. jūnijs

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Sēj burkānus, galda bietes, kāļus, rāceņus rudens ražai. Kāļus un bietes var stādīt arī ar dēstiem. Ja nav pagūts, var iestādīt pat kartupeļus, tikai vēlams izvēlēties agrās šķirnes. Tos, kas jau aug, vago un aprušina. Kad kartupeļu lapas sakļaujas, rušināt un vagot ir par vēlu, toties ļoti bieži, ne tikai sakņu dienās, jāpārbauda, vai kartupeļu lapu apakšpusēs oliņas nav sadējušas Kolorādo vaboles vai posta darbus nav sākuši to rijīgie kāpuri. Mazās platībās šīs vaboles, kāpurus un oliņas iznīcina mehāniski.

Ar pelniem un nātru vircu piebaro sīpolus, bet to dara tikai tad, ja augsne ir mitra. Pelnus ap sīpoliem apkaisa un sekli ierušina zemē. Retinot jaunās bietītes, ar tām var apstādīt vēl vienu dobi. Ravē sakņu dārzus. Stāda košumkrūmus un kokus no konteineriem. Sēj zālienu. Pavairo augus ar spraudeņiem.

16.–17. jūnijs

Ziedu dienas. Stāda vasaras puķes. Ziemcietēm nogriež vecās ziedkopas. Ja nepieciešams, mēslo puķes. Pļauj zālienus, kuros daudz ziedošu augu. Norok pavasara sīpolpuķes. Pārstāda narcises no dobes dobē. No ceturt­dienas, 16. jūnija, pēcpusdienas līdz pat vasaras astronomiskajam sākumam (20./21. jūnijā) vāc ārstniecības augus tējām, uzlējumiem, izvilkumiem spirtā vai eļļā, kā arī dažādas zāles un zarus pirtsslotām. To labāk darīt priekšpusdienās.

18.–19. jūnijs

Lapu dienas. Sēj salātus un spinātus rudens ražai. Sēj arī skābenes un lapu pētersīļus rudens un nākamā pavasara ražai. Mitrā laikā, kad augsne mitra, mēslo kāpostus, kolrābjus, ziedkāpostus. Ierīko jaunus zālienus. Tukšajās dobēs sēj griķus, sinepes un citus zaļmēslojuma augus. Ierobežo gliemežus, apberot ap augiem pelnus, sasmalcinātas olu čaumalas vai citus materiālus. No neziedošām nātrēm, tauksaknēm un citām nezālēm gatavo nezāļu vircu.

20. jūnijs

Augļu diena. Apkopj segtajās platībās augošos gurķus un tomātus – tos piesien, pietin, izlauž pazarītes un sānvasas. Mēslo tomātus, gurķus, kabačus, ķirbjus un citus augļaugus. Augļu kokiem veido vainagus, retinot jaunos dzinumus; ja nepieciešams, normē ražu. Aprok vai appļauj augļu koku apdobes. Lasa ogas, gatavo ievārījumus. Vāc ārstniecības augus, griež zarus un sien pirtsslotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!