Foto: Shutterstock
Lai gan dārzu jau ir piemeklējušas pirmās salnas, tas nenozīmē, ka paveicamie darbi ir pieklusuši un varam gaidīt ziemu. Oktobra priekšpēdējā nedēļā vēl ir lērums svarīgu lietu, kas jāpadara – gan jānolasa dzērvenes un āboli ziemai, gan jāparūpējas, lai nākamajā pavasarī dobēs skaisti plauktu sīpolpuķes.

17. oktobris

Foto: Shutterstock

Rīta puse nav īpaši labvēlīga stādīšanai, ražas vākšanai un pārstrādei. Šajā laikā var apstrādāt zemi nezāļainos laukos, novākt nevietā augošus kokus un krūmus.

Pēcpusdienā sākas augļu diena, kad var salasīt mežrožu paaugļus un dzērvenes. Varbūt ābelēs palikuši ziemas āboli? Ja pirmās salnas tos vēl nebūs bojājušas, tagad novāktie labi glabāsies. Vakarā var spiest sulas vai žāvēt augļus. Jāsteidz lasīt vilkābeļu, irbeņu un bārbeļu ogas, kamēr strazdi tās vēl nav apēduši.

18. – 20. oktobris

Foto: F64

Sakņu dienas. Izkliedē kūtsmēslus un kompostu. Apstrādā zemi. Mēslo ar kompostu zemenes, avenes, krūmogulājus, augļu kokus, ziemciešu stādījumus. Veido jaunas komposta kaudzes no koku lapām, augu atliekām, salmiem, smalkajiem zariem. Novāc vēlos sakņaugus – pastinakus, melnsaknes, mārrutkus, melnos rutkus, topinambūrus, sakņu selerijas. Stāda ziemas ķiplokus, kokus un krūmus. Ierok stabus, taisa sētas, planē un nostiprina nogāzes.

Sagatavo un nesalstošā vietā novieto augsni kastītēm vai podiņiem, kurā agri pavasarī varēs audzēt stādus.

21. – 22. oktobris

Foto: Shutterstock

Ziedu dienas. Stāda pavasarī un vasarā ziedošās sīpolpuķes, dekoratīvos krūmus. Apgriež rozes, fuksijas, noziedējušās ziemcietes. Vāc floristikas materiālus, griež klūgas pinumiem. Spiež sulas, konservē, gatavo ievārījumus.

23. oktobris

Foto: Shutterstock

Lapu diena. Stāda ziemas sīpolus loku ieguvei pavasarī. Siltumnīcās zaļmēslojumam sēj rudzus. Novāc puravus. Grābj lapas no zālieniem. Apgriež egļu dzīvžogus.

24. oktobris

Foto: Shutterstock

Augļu diena. Stāda ābeles un lazdas. Pierok pavasarī stādāmos augļu kokus un ogu krūmus. Smiltsērkšķiem, saldajiem ķiršiem un citiem, ko stādīs pavasarī, jau tagad var sagatavot stādīšanas vietu.

Lasa dzērvenes, novāc vīnogas. Izvāc no dārza puvušos un mumificētos augļus, nolauztos zarus. Sakārto un noliek glabāšanā sēklu krājumus. 24. oktobrī skābē kāpostus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!