Septembris tuvojas izskaņai, taču līdz tam jāpagūst sakopt mauriņu, ievākt sezonas augļus, ogas un dārzeņus, krūmu lapas un ārstnieciskos augus, un, protams, izbaudīt rudens patīkamo dzestrumu un tikko iekrāsojušos lapu krāšņumu.

21. septembris. Lapu un augļu diena.

Foto: Shutterstock

Ja nepieciešams laistīt, to dara rīta pusē. Priekšpusdienā pļauj mauriņu, atstājot aptuveni trešdaļu no zāles garuma. Kad rasa vai lietus lāses uz koku lapām nožuvušas, vāc ābolus, bumbierus, plūmes un sezonas ogas. Pēcpusdienā stāda augļu kokus un ogulājus.

22.–23. septembris. Augļu dienas.

Foto: Shutterstock

Šajos datumos ir augošs un augšupejošs Mēness, kad ir vislabvēlīgākais laiks vākt augļus vai ogas ne tikai tūlītējam patēriņam, bet arī pārstrādei – saldēšanai, žāvēšanai, konservēšanai, sulu spiešanai, vīnu un uzlējumu gatavošanai. Stāda augļu kokus un ogulājus. Ievāc augu sēklas.

3. septembris.

Pulksten 11:21 sākas astronomiskais rudens – ekvinokcija, kad diena un nakts ir vienādā garumā.

24.–25. septembris. Sakņu dienas.

Foto: Shutterstock

Novāc sakņaugus, kas varētu apsalt, – kartupeļus, sīpolus, galda bietes. Rutki, sakņu selerijas un burkāni vēl var palikt dārzā. Gatavo kompostu. Kartupeļu lakstus, biešu lapas, saulespuķu kātus, nokultās kaņepes labāk sasmalcināt un likt kompostā kopā ar ēdienu atliekām, ābolu izspaidām, nezālēm, pelniem vai kaļķi, pievienojot nedaudz māla un jau gatavās komposta zemes. 25. septembra pievakarē telpās ienes istabas puķes, tās iepriekš rūpīgi apskatot un notīrot, lai līdzi nepaņemtu kādu kaitēkli vai augu slimību.

26. septembris. Ziedu dienas.

Foto: DELFI

Ievāc augus floristikas materiāliem, puķu sēklas, apgriež noziedējušās ziedkopas. Griež tējām mētras, noplūc upeņu un ābeļu lapas, sarūpē arī citus ārstniecības augus. Pārstrādā iepriekšējās dienās novāktos augļus un dārzeņus. Nes telpās istabas augus. Norok agri noziedējušo gladiolu sīpolus. Gatavo vietu tulpēm. Ja vēl nav pārstādītas vai sadalītas peonijas, to vēl var paspēt izdarīt.

27. septembris.

No rīta lapu diena, bet pēcpusdiena dārza darbiem ne pārāk labvēlīga. Rīta pusē ievāc vasarā ziedošo puķu sēklas un aplaista visu, kas nepieciešams. Ap pusdienas laiku iztīrītā siltumnīcā sēj rudzus zaļmēslojumam, kā arī ziemas portulakus pārziemošanai un pirmajiem zaļumiem pavasarī.

Pēcpusdienā apstrādā augsni nezāļainos laukos un novāc nevietā augošus krūmus. Ap pulksten 17 sākas negatīva ietekme uz lielāko daļu augu.

28. septembris

Foto: Shutterstock

Dārza darbiem nelabvēlīga diena. Pilns Mēness aptumsums. Tā laikā un arī kādu laiku pirms un pēc aptumsuma nav vēlams veikt nekādus dārza darbus. Tāpat nevajag aizrauties ar stādīšanu un ražas vākšanu. Var likvidēt nevietā augošus krūmus un apstrādāt nezāļainus laukus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!