Foto: Shutterstock
Augusts pamazām tuvojas izskaņai, bet tas nebūt nenozīmē, ka dārza darbi izsīktu. Šajā nedēļā attiecīgās dienās jāpagūst novākt ražu un to iekonservēt, tāpat jāstāda narcises, jāizrok agri ziedoši gladiolu sīpolus un jāpagūst citus ne mazāk svarīgus darbiņus.

22. augusts

Ne pārāk labvēlīga diena sēšanai, stādīšanai, ražas vākšanai un pārstrādei. Pļauj nezāles, ravē, cērt krūmus. Ravē, pļauj, cērt krūmus.

Iztīra un sakārto pagrabus un citas augļu un dārzeņu glabāšanas vietas, lai viss būtu tīrs.

23.–24. augusts

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Līdz pēcpusdienai vākti sausi augļi un ogas labāk glabāsies gan svaigā veidā, gan dažādi pārstrādāti. Novāc gurķus un tomātus, plūmes un vasaras ābolus. Lasa ogas. Normē tomātu un ķirbju ražu. Novāc zirņus un pupas. Stāda zemenes un avenes. Konservē, skābē, vāra ievārījumus, spiež sulas.

Vasaras ābolus vēlams žāvēt, jo šīs vasaras vidū esošā karstuma dēļ tie ir samērā sausi. Vāc kaņepes un žāvē to sēklas.

24. augusta pēcpusdienā vēl var iesēt japāņu redīsus daikonus un arī parasto redīsu šķirnes ar īsāku veģetācijas periodu.

25.–26. augusts

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Novāc kartupeļus. Ja augsne ļoti slapja, kādu nedēļu pēc lakstu nopļaušanas jāsāk rakt arī vēlos kartupeļus. Vāc agri sētos burkānus tagadējam patēriņam, kā arī rāceņus un jau izaugušās bietes, lai tās nepāraug.

Mēslo ar kompostu zemenes, krūmogulājus. Veido jaunas komposta kaudzes un pārjauc vecās. Apstrādā zemi rudens sējumiem un stādījumiem. Stāda konteineros augošus kokus un krūmus. Planē reljefu, nostiprina nogāzes, ierok stabus, taisa sētas.

27.–28. augusts

Foto: Shutterstock

Ziedu dienas. Stāda narcises. Dala un pārstāda īrisus, peonijas, lilijas, astilbes. Veselus, kā arī labu šķirņu liliju sīpolus pavairo, izmantojot to zvīņas. Ievāc puķu sēklas. Nogriež un kaltē sausziedes. Apgriež lavandas. Ievāc ārstniecības augus. Sāk izrakt agri ziedošo šķirņu gladiolu sīpolus.

29. augusts

Foto: Shutterstock

Lapu diena. Laukos, kur raža novākta, sēj zaļmēslojumam sinepes, eļļas rutkus, vasaras vīķus, rudzus. Ierīko zālienus. Stāda kokus un krūmus. Pavairo ar spraudeņiem lavandas. Plēves siltumnīcās sēj dilles un rukolu. Stāda rabarberus, sēj kressalātus, skābenes. Vēl var savākt tīruma kosas augu slimību profilaksei, arī dziedniecībai. Ziemošanai paredzētie augi jānes telpās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!