Foto: Shutterstock
Šī darba nedēļa dārzā iezīmējas dažādos stādīšanas darbos. Pēdējais laiks zemītē stādīt pavasara sīpolpuķes, augļu kokus un krūmājus, jāstāda arī ziemas ķiploki un sīpoli.

24.–26. oktobris

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Stāda augļu kokus un krūmogulājus. Pierok pavasarī stādāmos augļu kokus un ogu krūmus, bet tiem jau tagad var sagatavot stādīšanas vietu. Lasa dzērvenes, novāc vīnogas.

Dārzā likvidē puvušos un mumificētos augļus, nolauztos zarus. Sakārto un noliek glabāšanā sēklu krājumus. Ja vīnogulājiem visas lapas nobirušas, jāķeras pie to apgriešanas. No vērtīgākajām vīnogulāju šķirnēm var sagatavot spraudeņus, ko 3–4 mēnešus līdz spraušanai zemē uzglabās pagrabā.

Kā vēsta tautas ticējumi, šajā laikā skābētie kāposti labi vārīsies.

27.–29. oktobris

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Apstrādā zemi. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus, kā arī kokus un krūmus. Pārstāda telpaugus, ja nepieciešams.

Sakārto komposta kaudzes, pievieno mikrobioloģiskos preparātus un nosedz ar sausiem salmiem vai lapām.

30.–31. oktobris

Foto: Shutterstock

Stādīšanai, ražas vākšanai un pārstrādei ne pārāk labvēlīgas dienas. Apstrādā zemi. Novāc nevietā augošus kokus un krūmus. Grābj lapas. Sakopj dārzu un siltumnīcu. Dārzā jānovāc viss liekais, arī kokos palikušie sapuvušie āboli. Kad temperatūra ir tuvu plusgrādiem, kaļķo augļu kokus, bet jauniem kociņiem un sala jutīgiem augiem sagādā segmateriālu.

Siltumnīcā augsnes virskārtu vēlams nomainīt ar kompostu. Lilijām un sala jutīgām ziemcietēm uzber kompostu vai kādu citu materiālu. Rožu pamatnes apber ar kompostu un, ja iespējams, rozes atlapo, vismaz aizvāc lapas ar melniem plankumiem. Rozes pagaidām vēl nesedz, vienīgi augststumbra rozes, kad temperatūra ir tuvu plusgrādiem, noliec tuvāk zemei un nostiprina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!