Foto: Shutterstock
Jūlija pēdējā nedēļā darāmie dārza darbi – jāvāc augļu un sakņu raža dārzā, jāievāc ārstnieciskie augi, jāparūpējas par mauriņu, jāapčubina puķu dobes.

25.–26. jūlijs

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. Pļauj mauriņu. Ierīko jaunu zālienu, sēj zaļmēslojuma augus. Rudens ražai sēj dilles, baziliku, rukolu un rudens šķirņu salātus. Dala un pārstāda maurlokus un rabarberus. Sēj nākamajam pavasarim skābenes un lapu pētersīļus. Salātiem, rukolai, kressalātiem, lapu sinepēm ievāc sēklas. 26. jūlija pievakare labvēlīga augļaugu pārstrādei: ievārījumu, kompotu vai sulu gatavošanai.

27. jūlijs

Foto: Shutterstock

Sēšanai, stādīšanai un augu kopšanai nelabvēlīga diena. Ravē un pļauj nezāles. Apkaro kaitēkļus. Apliek ķeramās jostas ap augļukokiem. Zem ābelēm sakritušos sīkos un tārpainos ābolus salasa un aprok.

28.–30. jūlijs

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Novāc agros kartupeļus un citus sakņaugus gan tūlītējam patēriņam, gan īslaicīgai uzglabāšanai, kā arī ziemas ķiplokus un sīpolus. Apkopj sakņu selerijas, kurām, vismaz vecākām šķirnēm, jāatrauš sakņu augšējā daļa un jāapgriež mazās sānu saknītes. Pārjauc komposta kaudzes. Apstrādā augsni rudens sējumiem un stādījumiem. Planē nogāzes, klāj celiņus.

31. jūlijs – 1. augusts

Foto: Shutterstock

Ziedu dienas. Sakopj puķu dobes, apgriežot vecos ziedus un novecojušos dzinumus. Ja augsne ir pietiekami mitra, pārstāda agri ziedošās ziemcietes. Pārstāda arī augļaugus, stāda zemenes. Vāc ārstniecības augus un floristikas materiālus. Apgriež dzīvžogus un veido ziedošos krūmus. Ravē. Pēdējais laiks sēt atraitnītes nākamajam pavasarim. Vāc puķu sēklas. Lasa ogas un gatavo ievārījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!