Pēdējā maija nedēļā noteikti jāpagūst izdarīt vēl nepagūtie dārza darbi, taču tiem, kas seko līdzi dārza darbu kalendāriem, noderēs šīs nedēļas darāmo darbu saraksts.

25.–26. maijs. Augļu dienas.

Foto: Shutterstock

Sēj siltumu mīlošus kultūraugus – gurķus, sviesta un krūmu pupiņas, kāršu pupas, cukura kukurūzu. Siltumnīcās un atklātā laukā stāda tomātus un papriku, kā arī kabačus, cukīni, patisonus, ķirbjus, melones un arbūzus. Vēlākai rudens ražai sēj pupas un zirņus. Stāda zemenes. Novāc, pārstrādā un gatavo uzglabāšanai rabarberus. Stāda no spraudeņiem audzētus vīnogulājus. Apkopj vīnogulājus, uzsien to dzinumus. Ja augsne sausa, jāaplaista šopavasar iestādītie augļu kociņi.

27.–30. maijs. Sakņu dienas.

Foto: Shutterstock

Sēj burkānus, bietes, kāļus, redīsus, pastinakus un sakņu pētersīļus. Stāda kartupeļus, sīpolus un sakņu selerijas. Sakņu dārzā apkopj, ravē, irdina un retina sadīgušos augus, rušina kartupeļu stādījumus. Ja dārza augiem trūkst barības vielu, laista ar vircu, kūtsmēslu vai putnu mēslu izvilkumu, nātru vai nezāļu vircu. Mēslojums nedrīkst būt koncentrēts, labāk mēslot biežāk, bet ar vājāku barības šķīdumu. Sēj zālienus, stāda dekoratīvos kokus un krūmus. Pavairo augus ar spraudeņiem. Tomēr ceturtdienas, 28. maija, pēcpusdiena nav labvēlīga sēšanai un stādīšanai, tad labāk pievērsties sējumu kopšanai.

31. maijs – 1. jūnijs. Ziedu dienas.

Stāda dālijas un kannas. Sēj un stāda vasaras puķes un ārstniecības augus. Sēj divgadīgās puķes – studentu neļķes, naktssveces un citas, kas ziedēs nākamgad, kā arī daudzgadīgās puķes. Var jau norakt noziedējušās agrās tulpes un to vietā stādīt košas vasaras puķes, bet tulpes, kam nav nodzeltējušas lapas, glabāt pierakumā. Pārstāda un pavairo vasaras otrajā pusē ziedošās ziemcietes. Tās mēslo ar putnu mēslu atšķaidītu raudzējumu. Stāda brokoļus. Pļauj nātres un tauksaknes, no tām gatavo raudzējumus augu mēslošanai. Sēj griķus zaļmēslojumam. 1. jūnija vakarā sākas lapu diena, tad vēl var iesēt salātus, dilles un citus viengadīgos garšaugus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!