Foto: Shutterstock
Pēdējā oktobra nedēļā jāsteidz padarīt dažādi dārza darbi - jāsagrābj lapas, jāsakopj siltumnīca, jāaprūpē augļu kokus un jāaplaista iestādītos krūmus un augus.

26. oktobris. Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena.

Foto: Shutterstock

Sagrābj lapas no zālieniem un puķu dobēm. Sakritušajās lapās labi pārziemo gliemeži un to oliņas, un, pavasarī modušies, tie nograuž jaunos dzinumus. Grābjot un kompostējot daļa mīkstmiešu aizies bojā. Izvāc no dārza bojātos augļus un slimību skartos zarus. Likvidē nevietā augošus kokus un krūmus.

Ja siltumnīcā visi augi izvākti, to iespēju robežās izmazgā vai dezinficē. Var noņemt 5–10 cm biezu augsnes virskārtu un tās vietā sekli iestrādāt kompostu.

27.–28. oktobris. Augļu dienas.

Foto: Shutterstock

Gatavo dārzu ziemai. Izvāc bojātos augļus, nolauztos un slimību skartos zarus. Mumificējušos augļus un slimību bojātos zarus vislabāk sadedzināt. Sakārto pašu vāktos sēklu krājumus un noliek vēsā, sausā, no grauzējiem drošā vietā.

Gatavo ievārījumus, konservē, kaltē un spiež sulas no augļiem un dārzeņiem, kas nav piemēroti ilgstošai glabāšanai.

29.–30. oktobris. Sakņu dienas.

Foto: Shutterstock

Gatavo mārrutkus ziemai. Apstrādā augsni. Sakārto un apsedz ar sausām lapām, salmiem vai kūdru komposta kaudzes. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus. Laista dekoratīvos skuju kokus un rododendrus.

Pagraba smiltīs pierok mārrutku saknes. Rok melnsaknes, cigoriņus, topinambūrus un, ja nepieciešams, ālantes, lupstāja, pieneņu un zirgskābenes saknes drogām.

31. oktobris – 1. novembris. Ziedu dienas.

Apgriež ziemcietes. Rozēm saīsina nenobriedušos dzinumus. Stāda pavasara sīpolpuķes. Vāc augu daļas floristikas darbiem.

Pārstāda maijpuķīšu sakneņus. Ja maijpuķītes vēlas uzziedināt, pārstādot atlasa sakneņus ar apaļīgiem, drukniem pumpuriem un novieto pagrabā, lai, sākot ar Ziemassvētkiem, tās uzziedinātu istabā.

2. novembris. Ziedu diena rīta pusē, vēlāk lapu diena.

Sakārto ziemai puķu dobes, stāda pavasarī ziedošās sīpolpuķes. Pēcpusdienā laista skujeņus un rododendrus, lai tie pēc sausā rudens labāk sagatavotos ziemošanai.

Labi izžāvētas pašu vāktās sēklas liek gaisa caurlaidīgā iepakojumā, lai netiek klāt grauzēji, un novieto vēsā, sausā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!